PNL şi USR au cerut respingerea legii graţierii, puterea a refuzat/ PSD, ALDE şi UDMR vor ''o dezbatere amplă'' în Senat şi pe OUG 13

Senatorii din Comisia Juridică au dezbătut marţi în primă lectură textul legii graţierii propus de Guvern, un raport asupra proiectului urmând a fi votat până în data de 21 februarie.

1317 afișări
Imaginea articolului PNL şi USR au cerut respingerea legii graţierii, puterea a refuzat/ PSD, ALDE şi UDMR vor ''o dezbatere amplă'' în Senat şi pe OUG 13

PNL şi USR au cerut respingerea legii graţierii, puterea a refuzat/ PSD, ALDE şi UDMR vor ''o dezbatere amplă'' în Senat a OUG 13 (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

În cadrul dezbaterii, senatorii PNL şi USR au cerut respingerea proiectului de lege propus de Executiv.

''Prevederile constituţionale nu ne împiedică să acceptăm un proiect de lege propus de Guvern în materie de amnistie, pentru că acordarea prin lege nu înseamnă şi o competenţă exclusivă în materie de competenţă legislativă. Dacă ar fi o restricţionare într-o lege, ea este neconstituţională'', a spus senatorul PSD Şerban Nicolae.

Reprezentanţii opoziţiei au susţinut că iniţiativa ar trebui să fie totuşi a Parlamentului şi nu a Guvernului.

''Atunci surprindeţi-mă cu un proiect de lege! Aveţi deplină libertate'', le-a replicat Şerban Nicolae.

Termenul pentru adoptarea unui raport asupra proiectului de lege este 21 februarie, apoi actul normativ va merge în plenul Senatului, prima Cameră sesizată.

PSD, ALDE şi UDMR vor ''o dezbatere amplă'' în Senat a OUG 13, refuzând respingerea proiectului/

Comisia juridică din Senat a respins marţi solicitarea parlamentarilor PNL şi USR de respingere imediată a OUG 13/2017, reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR afirmând că este nevoie de o ''dezbatere amplă'' înainte de a se da raport asupra proiectului de lege de aprobare sau respingere a ordonanţei.

Senatorul USR George Dircă a afirmat că dezbaterea invocată de PSD, ALDE şi UDMR ar fi ''o discuţie desuetă'', în condiţiile în care ordonanţa nu mai produce efecte, fiind abrogată.

La rândul său, senatorul liberal Alina Gorghiu a cerut ca raportul pe marginea proiectului să fie votat în şedinţa de luni, afirmând că acest lucru este ''imperios necesar''. Totodată, ea a cerut şi schimbarea numelui proiectului din ''proiect de lege pentru aprobarea OUG 13/2017'' în ''proiect de lege pentru respingerea OUG 13/2017''.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a propus însă o discuţie mai amplă asupra OUG 13 prin invitarea la dezbateri, în data de 21 februarie, a ministrului Justiţiei, a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi a directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Şerban Nicolae şi-a argumentat propunerea prin faptul că trebuie aflat punctul de vedere al CSM, mai ales ''după decizia unor instanţe care au constatat că a fost dezincriminat abuzul în serviciu deoarece Codurile penale nu au fost puse în acord cu decizia 405/2016 a Curţii Constituţionale (CCR)''.

Supusă la vot, solicitarea de respingere imediată a OUG 13 a fost respinsă cu patru voturi ''pentru'' şi şase abţineri.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici