PNL şi USR au sesizat la CCR legea modificată de PSD care favorizează latifundiarii: O lege cu dedicaţie

Liberalii şi parlamentarii USR au depus astăzi la Curtea Constituţională o sesizare în care reclamă restrângerea dreptului la proprietate, încălcarea Constituţiei româneşti şi a Tratatului de aderare.

4358 afișări
Imaginea articolului PNL şi USR au sesizat la CCR legea modificată de PSD care favorizează latifundiarii: O lege cu dedicaţie

PNL şi USR au sesizat la CCR legea modificată de PSD care favorizează latifundiarii: O lege cu dedicaţie

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat, marţi, că PNL a depus o sesizare la CCR referitoare legea privind vânzarea şi cumpărarea de terenuri agricole iniţiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu (fratele lui Paul Stănescu). El susţine că această lege este una cu dedicaţie pentru baronii PSD, care sunt marii latifundiari din zona de sud a României.

În privinţa normelor europene, România a modificat Constituţia înainte de a adera la Uniunea Europeană în sensul de a acorda dreptul de a fi ales şi dreptul de a cumpăra terenuri şi locuinţe cetăţenilor europeni. Este o normă aplicată pe întregul teritoriu al UE. Legea, aşa cum a fost votată de majoritatea parlamentară formată în jurul PSD, încalcă mai multe articole ale Tratatului de funcţionare al UE, precum şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a drepturilor fundamentale (CEDO).

”Partidul Naţional Liberal a depus astăzi în scris sesizare la Curtea Constituţională a României împreună cu colegii de la USR pe proiectul de lege privind vânzarea şi cumpărarea de terenuri agricole. Aşa cum am susţinut şi în plen, poziţia Partidului Naţional Liberală e că această lege este o lege cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de sud a României. (...) Adevărul este că PSD vrea să vândă activele performante ale statului la bucată. Şi organele care se ocupă de cercetare penală să stea cu ochii în următoarea perioadă pe Horticola Bucureşti”, a declarat liderul deputaţilor Partidului Naţional Liberal, Florin Roman.

El a apreciat că legea este neconstituţională şi impune în anumite situaţii o dublă impozitare.

“Practic, din punctul de vedere al colegilor jurişti, legea este neconstituţională, este discriminatorie, restrânge dreptul de proprietate şi impune în anumite situaţii o dublă impozitare pentru că baronii roşii vor ca terenurile să le fie vândute doar lor la bani de nimic”, a explicat liderul deputaţilor PNL.

Prin legea iniţiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, şi care modifică legea 17/ 2014, a vânzării şi cumpărării de terenuri agricole, orice persoană fizică sau juridică din România sau din străinătate care nu a avut afaceri în domeniul agricol în ultimii 5 ani - reperul fiind data la care este scos la vânzare un teren agricol - nu are dreptul să cumpere pământ extravilan.

De asemenea, dacă un cetăţean român sau străin care nu a locuit în România în ultimii cinci ani ar vrea să cumpere teren extravilan, îi este interzis. Chiar şi pentru românii care sunt plecaţi la munci agricole în străinătate de mai mult de cinci ani este valabilă această interdicţie. Şi asta, în condiţiile în care programele PSD menţionau strădania de a-i aduce pe românii plecaţi înapoi, acasă, să investească în mici afaceri au în agricultură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici