Ponta a citit miniştrilor, în faţa presei, idei din proiectul "Megaministerului" de la Cotroceni

Premierul Victor Ponta a citit miniştrilor, în faţa jurnaliştilor, prevederi din documentul avansat la ultima şedinţă a CSAT şi în care era propusă înfiinţarea unui "Megaminister" al Preşedinţiei, precizând că nu va accepta ca atribuţiile Guvernului şi ministerelor să fie preluate de alte instituţii.

376 afișări
Imaginea articolului Ponta a citit miniştrilor, în faţa presei, idei din proiectul "Megaministerului" de la Cotroceni

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a citat din acest document la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Potrivit premierului, în document se propunea "comunicarea permanentă în media europeană a evoluţiilor României, pornită de la surse interne coordonate de către o nouă entitate instituţională din cadrul Administraţiei Prezidenţială, denumită «Oficiu pentru diplomaţie publică». Acest oficiu se înfiinţează în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în coordonarea unui consilier prezdenţial şi aduce la îndeplinire sarcinile coordonând, colaborând cu instituţiile precum Ministerul Afacerilor Exetrne, Ministerul Administraţiei şi Internelor, televiziunea publică şi radioul public".

Ponta a precizat că s-a sfătuit cu juriştii, iar concluzia este că nu comite nicio ilegalitate dacă citeşte din documentul propus în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Am văzut un consilier prezidenţial care spunea că documentul nu există şi tocmai domnia sa îl scrisese. Să fiţi convinşi că lucrurile vor rămâne aşa cum le-a prevăzut Constituţia", a spus Ponta miniştrilor.

El a arătat că vrea să îi asigure că, în cadrul atribuţiilor constituţionale, nu va fi niciodată de acord ca atribuţiile Guvernului şi ale ministerelor să fie preluate de alte instituţii şi le-a precizat că sunt răspunzători în faţa legii şi a Parlamentului, nu a altor instituţii, indiferent de "dorinţele şi frustrările unora dintre cei care, nemafiind miniştri, ar vrea să fie supraminiştri în alte părţi".

Premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa de joi a CSAT, el declarând că a recurs la acest gest deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat "un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

El a arătat că acest "Megaminister" ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

În opinia premierului, preşedintele intenţiona să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.

"Nu cred totuşi că preşedintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiştri", a spus atunci Ponta la RTV.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a negat faptul că Administraţia Prezidenţială ar fi dorit înfiinţarea unui astfel de "Megaminister".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici