Ponta: "Agenda 2019", o alianţă PSD-PNL-PC înregistrată juridic. Vezi aici propunerile preşedintelui PSD

Preşedintele PSD, Victor Ponta, propune, într-o postare pe blogul personal, o alianţă politică, înregistrată juridic, între PSD şi ACD, care să înceapă să funcţioneze la nivel politic şi parlamentar imediat după înscriere şi la nivel local în termen de maxim trei luni.

60 afișări
Imaginea articolului Ponta: "Agenda 2019", o alianţă PSD-PNL-PC înregistrată juridic. Vezi aici propunerile preşedintelui PSD

Ponta propune "Agenda 2019", o alianţă PSD-PNL-PC înregistrată juridic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Programul acestei alianţe, intitulat "Agenda 2019", propune reinstaurarea mecanismelor democraţiei parlamentare, reformarea instituţiilor statului, refacerea sistemului economic al ţării, asigurarea fundamentelor statului social, depolitizarea administraţiei centrale şi locale de tip neelectiv, refacerea rolului şi prestigiului Parlamentului, depolitizarea justiţiei, reforma constituţională, implicarea României în deciziile UE, stabilirea listei de priorităţi naţionale, redimensionarea aparatului administrativ, asigurarea bunăstării cetăţeanului.

Ponta propune ca PSD şi ACD să înregistreze juridic, conform legii partidelor politice şi în vederea îndeplinirii cerinţelor articolului 103 din Constituţia României, o alianţă politică ce îşi asumă Agenda 2019.

"Aceasta (alianţa, n.r.) va avea copreşedinţi pe preşedintele PSD şi pe preşedintele ACD; termenul de funcţionare al acestei alianţe va fi cel de îndeplinire a obiectivelor Agandei 2019", se mai arată în propunerea lui Ponta.

De asemenea, în proiectul lui Ponta se prevede că PSD şi ACD vor forma două grupuri fundamentale de lucru, unul pentru reformă instituţională şi europeană şi altul pentru reformă socială, economică şi administrativă.

Grupul de lucru pentru reformă instuţională şi europeană va avea ca obiect redactarea în detaliu, punerea în dezbaterea formaţiunilor politice componente şi în dezbaterea publică, implementarea, monitorizarea şi raportarea periodică a stadiului realizării obiectivelor legate de reinstaurarea mecanismelor democraţiei parlamentare, reformarea instituţiilor statului, refacerea rolului şi prestigiului Parlamentului, depolitizarea justiţiei, reforma constituţională şi implicarea României în deciziile UE. Acest grup de lucru va fi format din cei mai buni reprezentanţi ai formaţiunilor politice semnatare, din specialişti apolitici şi ONG-uri de profil şi va fi coordonat de preşedintele Alianţei de Centru Dreapta.

Grupul de lucru pentru pentru reforma socială, economică şi administrativă va avea ca obiect redactarea în detaliu, punerea în dezbaterea formaţiunilor politice componente şi în dezbaterea publică, implementarea, monitorizarea şi raportarea periodică a stadiului realizării obiectivelor legate de refacerea sistemului economic al ţării, asigurarea fundamentelor statului social, depolitizarea, depedelizarea şi declientelizarea structurilor administraţiei centrale şi locale de tip neelectiv, stabilirea listei de priorităţi naţionale, identificarea şi implementarea unui sistem electoral care să asigure reprezentativitate şi, de asemenea, redimensionarea aparatului administrativ.

Componenţa nominală, regulamentul de funcţionare şi termenele de realizare a sarcinilor aflate în competenţa celor două grupuri vor fi adoptate de către conducerile statutare ale formaţiunilor politice semnatare, se arată în proiect.

Ponta menţionează că a elaborat proiectul în timpul vacanţei, că este vorba despre un demers personal, care nu implică deocamdată partidul, că mai sunt de parcurs etape până la realizarea practică a alianţei.

Liderul PSD spune, de asemenea, că a discutat despre proiect cu Crin Antonescu.

Candidaţi pentru preşedinte, premier, primari şi şefi CJ comuni

Alianţa PSD-ACD vor desemna candidaţi comuni pentru funcţiile de şef al statului, premier, preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, primari de municipii reşedinţă de judeţ, şefi de CJ şi vor forma împreună un Guvern, se arată în propunerea liderului PSD Victor Ponta, postată pe blogul personal.

PSD şi ACD, ca formaţiuni politice iniţiatoare ale Agendei 2019, vor lua toate deciziile privind funcţionarea şi realizarea obiectivelor fundamentale în comun, în urma consultărilor, scrie Ponta.

"Acestea se obligă ca la fiecare nivel politic, parlamentar, guvernamental şi administrativ, toate deciziile să se discute şi să se adopte întâi în structura statutară a fiecărui partid şi apoi la nivel comun corespunzător (respectiv preşedinte, secretar general, BPN sau Comitet Executiv, grup parlamentar sau ministerial, consiliu judeţean sau local, consiliu naţional)", se prevede în proiect.

În propunerea lui Ponta se prevede că PSD şi ACD vor desemna candidaţi comuni pentru alegerile privind funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi de primar al municipiului reşedinţă de judeţ."Sistemul de selectare şi desemnare va fi propus de către un grup de lucru comun coordonat de secretarii generali ai celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare; acest sistem va putea fi extins, dacă există condiţii obiective în acest sens, şi la candidaţii pentru funcţiile de primar în oraşe şi comune", se arată în material.

De asemenea, preşedintele PSD menţionează că PSD şi ACD vor avea candidaţi comuni pentru preşedinţia Senatului şi Camerei Deputaţilor şi pentru preşedinţia comisiilor parlamentare

"Sistemul de selectare şi desemnare va fi propus de către un grup de lucru comun coordonat de liderii de grup ai celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare", se mai arată în postarea lui Ponta.

De asemenea, liderul PSD menţionează, în proiect, că PSD şi ACD vor avea un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României în persoana care îndeplineşte cel mai bine aşteptările electoratului şi va milita pentru îndeplinirea obiectivelor agendei 2019.

"Sistemul de selectare şi desemnare va fi propus de către un grup de lucru comun coordonat de preşedinţii de onoare ai celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare. PSD şi ACD vor avea un candidat comun pentru funcţia de prim ministru. PSD şi ACD vor forma un guvern comun; structura şi componenţa guvernului va fi propusă de un grup de lucru coordonat de către preşedinţii celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare", se mai arată în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici