Ponta: Banii din dosarul Microsoft, din 2009, au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu

Banii din dosarul Microsoft, din 2009, au fost daţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, prin Elena Udrea, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, adăugând că îi pare rău dacă persoanele implicate vor să stea în închisoare ca nişte martiri, dar precizând că speră să spună adevărul.

563 afișări
Imaginea articolului Ponta: Banii din dosarul Microsoft, din 2009, au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sper ca aceşti oameni să aibă curajul să spună adevărul: că toţi banii aceia din 2009 au ajuns pentru campania electorală a lui Băsescu. Eu ştiu că cei mai mulţi din acei bani - nu ştiu dacă şi-a oprit cineva ceva, că nu cunosc aceste lucruri, e treaba justiţiei - au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu, prin Udrea. Dacă cei patru vor să stea să fie nişte martiri şi să stea în închisori, regret, că îi cunosc foarte bine şi îmi pare rău de situaţia în care se află, dar sper să spună adevărul şi atunci cei care au beneficiat de acei bani poate în sfârşit plătesc", a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă adevărul pus pe hârtie îi va elibera pe aceşti oameni, Ponta a răspuns că da, spunând că "pionii" trebuie eliberaţi, iar "regele şi regina" trebuie băgaţi în închisoare.

El a mai afirmat că este convins că procurorii vor stabili un adevăr care este deja cunoscut de multe persoane.

"Poate că totuşi vom afla unde au ajuns în campania prezidenţială, a cui, în 2009, banii de la Microsoft. S-ar putea să aflăm în 50 de zile, nu în 50 de ani. După 50 de zile s-ar putea să aflaţi şi despre banii de la Omar Hayssam", a adăugat Ponta, fără detalii.

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, şi acesta urmând să fie dus la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Anchetatorii descriu, în referatul prin care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere instanţei supreme arestarea preventivă a lui Cocoş, modul în care acesta a încercat să ascundă provenienţa unor bani din cei primiţi în schimbul traficului de influenţă privind licenţele Microsoft.

Omul de afaceri ar fi cerut şi primit, mai întâi, 9 milioane de euro, în baza unei înţelegeri prealabile cu primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi ministrul Gabriel Sandu. Banii i-au fost daţi lui Cocoş "pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de (...) adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009", se arată în referat.

"La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani", susţin anchetatorii.

În decembrie 2011, se mai arată în acelaşi document, Dorin Cocoş a primit alţi 500.000 de euro. După aproape trei ani, mai precis în septembrie 2014, la scurtă vreme de la apariţia în presă a primelor informaţii privind dosarul Microsoft, omul de afaceri ar fi încercat să ascundă provenienţa reală a unei părţi din aceşti bani, susţin anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici