Ponta: Băsescu a vorbit frecvent de reforma statului, dar gândeşte în formula "statul sunt eu"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi seară, într-o conferinţă de presă la Reghin, că preşedintele Traian Băsescu a vorbit frecvent despre reforma statului, dar gândeşte în formula "statul sunt eu", acesta fiind primul "care încalcă toate regulile".

44 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu a vorbit frecvent de reforma statului, dar gândeşte în formula "statul sunt eu"

Ponta: Băsescu a vorbit frecvent de reforma statului, dar gândeşte în formula "statul sunt eu" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a susţinut că actualul preşedinte îşi doreşte ca toate puterile statului să îi fie subordonate şi gândeşte după formula "statul sunt eu", care este inadmisibilă pentru timpurile moderne.

"Traian Băsescu a vorbit foarte des de reforma statului, dar gândeşte în formula «Statul sunt eu». Vrea un Parlament cu o singură Cameră sau niciuna, un Guvern pe care să-l conducă şi o Curte Constituţională aservită. E o formulă inadmisibilă din punctul de vedere al modernităţii structurilor politice, nu înţelege că România nu poate avansa dacă nu merge pe două direcţii - de stabilitate economică şi socială, stabilitate, şi de consolidarea democraţiei prin consolidarea statului de drept", a subliniat el.

Victor Ponta a spus că a auzit "şi la alţi dictatori" "teoria lui Băsescu că opoziţia e de vină", iar moratoriul propus de preşedinte s-a dovedit "o cacealma", întrucât cei de la PDL au anunţat că vor ca toate deciziile în Parlament să le ia preşedinta Camerei, ceea ce este neconstituţional.

"E stilul clasic al lui Băsescu: te face să te uiţi în stânga ca să-ţi fure portofelul cu dreapta", a susţinut el.

Ponta a mai spus că declaraţiile preşedintelui privind Curtea Constituţională sunt extrem de grave.

"Traian Băsescu încă o dată a fost duplicitar, dar nu mă surprinde. Majoritatea celor de la Curtea Constituţională au fost numiţi direct sau indirect de Traian Băsescu. Acea Curte care într-o oră l-a validat era bună, acum nu. Toate acestea reflectă o mentalitate - că-s angajaţii lui, iar dacă nu fac ce vrea el nu-s buni. Încontinuu are un război cu instituţiile fundamentale. Curtea Constituţională, aşa bună sau rea cum e ea, e garantul Constituţiei", a declarat Ponta.

El a adăugat că "veşnicul atac al lui Traian Băsescu" la instituţii ale statului explică de ce nu mai există respect pentru instituţiile din România, în general.

"Primul om din România care încalcă toate regulile e Traian Băsescu. România se va reface după Băsescu şi Boc prin respectarea regulilor, altfel nu se poate. Tot ce face Traian Băsescu e împotriva poporului român", a spus Ponta.

În acest context, preşedintele PSD a apreciat că autorităţile din România nu îşi fac datoria faţă de ce înseamnă interesul naţional, "o formulă cu alt sens decât ce spune Traian Băsescu".

"Pentru PDL interes naţional e Roberta Anastase şi eventual doamna Udrea", a spus Ponta.

El a spus că şi-ar dori ca PSD să aibă majoritatea necesară ca să formeze singur un Guvern, dar, dacă se va pune problema unor alianţe, este deschis celorlalte forţe politice, cu excepţia PDL, "care are nevoie de mulţi ani de debăsescizare" şi renunţare la clientelism.

În acest context, el a subliniat că ideea că Parlamentul este blocat este falsă, întrucât, dacă există o majoritate, cei din coaliţia guvernamentală pot să voteze şi fără opoziţie, "ca la votul ilegal pentru SRR şi SRTV" sau ca la votul dat pentru un judecător la Curtea Constituţională.

"Ei se blochează când n-au un interes direct - când n-au de numit o persoană în funcţie sau de şmecherit ceva. N-am votat legea salarizării şi bugetul pentru că nu există, nu le-a trimis Guvernul", a precizat Ponta.

El a adăugat că PSD este dispus să voteze bugetul, dacă îi sunt acceptate amendamentele.

"Dacă nu, nu, dar n-au nevoie de noi dacă au majoritate. Ai lor nu vin la serviciu. Problema e la ei", a spus Ponta, adăugând că dacă reprezentanţii PDL nu sunt în stare să îşi treacă legile "înseamnă că n-au majoritate".

Şeful statului a declarat, joi, că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.

"Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea fară justificare şi temei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în 2011", organizată de "Ziarul Financiar" şi Consiliul Investitorilor Străini.

Potrivit şefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune România într-o situţie extrem de dificilă".

"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spus el.

Potrivit preşedintelui, s-a pus la nivel politic şi de experţi problema cine stabileşte în fapt politicile economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici