Ponta: Băsescu este leu doar la aeroportul din Otopeni, la Bruxelles este şi el un pisic. Nu mai are interesul de a se bate pentru România

Preşedintele Băsescu este "leu" şi curajos doar la aeroportul din Otopeni, dar la Bruxelles, unde s-a negociat bugetul comunitar al României pentru intervalul 2014-2020, este şi el "un pisic", a declarat premierul Ponta, care a susţinut din nou că alocarea obţinută de la UE este una foarte proastă.

1068 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu este leu doar la aeroportul din Otopeni, la Bruxelles este şi el un pisic. Nu mai are interesul de a se bate pentru România

Ponta: Băsescu este leu doar la aeroportul din Otopeni, la Bruxelles este şi el un pisic

Premierul Victor Ponta a spus că preşedintele Băsescu nu mai are nici legitimitatea şi nici interesul de a se bate pentru România, deoarece se află la sfârşit de mandat, păstrând doar mici răutăţi, şi, probabil, s-ar bucura ca România să nu intre în spaţiul Schengen.

"Nu l-am văzut foarte interesat de ce se întâmplă. Este la sfârşit de mandat cu mici răutăţi: "Ce bine ar fi să nu se descurce" (...) De luni până sâmbătă se odihneşte, iar duminică iese la televizor şi dă lecţii", a spus Ponta.

"La Otopeni este preşedintele un leu, la aeroport este curajos, dar acolo (la Bruxelles-n.r.) este şi el un pisic, ca să fac o comparaţie care-i place", a mai spus Ponta la RTV.

El a explicat din nou, prezentând grafic mai multe cifre, faptul că România a pierdut bani comparativ cu propunerea iniţială a Comisiei Europene şi nu i-a fost susţinută poziţia aşa cum au făcut-o, în cazul lor, autorităţile din Polonia. Din cauza acestei alocări slabe, potrivit premierului, România va ajunge la un nivel european din punct de vedere al politicii de coeziune într-un interval de şase ani, nu de patru ani cum ar fi trebuit.

Premierul a susţinut totodată că are informaţii de la lideri ai UE că preşedintele Băsescu nici măcar nu s-ar fi aflat în sala de şedinţe când era luată una dintre deciziile importante ale Consiliului.

Referitor la declaraţia preşedintelui conform căreia "dezamăgiţii" ar fi obţinut doar bani pentru călătoria cu avionul, premierul a replicat că Guvernul este cel care plăteşte contravaloarea călătoriei lui Băsescu între Bucureşti şi Bruxelles.

Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar" legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit".

"Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, astăzi România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri", a spus Ponta pentru MEDIAFAX.

El a explicat că Polonia, de exemplu, care pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu faţă de bugetul de 33 miliarde euro al României, a primit în plus 15%, în timp ce România, cu jumătate din bugetul Poloniei în intervalul menţionat, a primit în plus doar 18%.

"Oricum am vrea să prezentăm cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire", a afirmat Ponta, arătând că cifrele sunt prezentate drept pozitive de către preşedintele Băsescu printr-o "şmecherie de PR".

Premierul a apreciat că, prin această alocare bugetară, care nu putea fi mai mică decât atât, România nu reuşeşte să se apropie de o dezvoltare europeană, ci dimpotrivă, se depărtează de această ţintă."Consider că, din nou, am primit mai puţini bani decât ar trebui, ţinând cont de suprafaţa teritoriului şi populaţia României. Legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit astăzi", a adăugat Ponta.

La rândul său, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a avut după întoarcerea la Bruxelles o întrevedere cu premierul Victor Ponta, "dezamăgitul naţional", privind rezultatul obţinut pe bugetul UE 2014-2020, având în vedere că acesta se află în Italia şi "se ocupă cu Berlusconi".

"Nu, nu am avut o asemenea discuţie, de altfel am înţeles că dânsul se ocupa de Berlusconi pe undeva prin Italia", a spus Băsescu, fiind întrebat dacă a discutat cu premierul Ponta despre bugetul negociat pentru România la Consiliul European şi dezamăgirea exprimată de acesta privind cifrele pentru România.

Băsescu a spus că îşi asumă responsabilitatea constituţională pentru cifrele obţinute pentru România la Bruxelles, iar conferinţa sa de duminică nu este una de apărare.

De asemenea, Băsescu a subliniat că bugetul propus de Comisia Europeană anul trecut în care României îi revenea o alocare de 48 miliarde de euro nu a fost niciodată în discuţia Consiliului European.

"Eu nu am văzut cifra de 48 de miliarde în niciun document oficial, deci este categoric o minciună. Nu am auzit niciodată luat în discuţia Consiliului European bugetul propus de Comisie. În noiembrie Consiliul nu a luat în discuţie bugetul propus de Comisie", a afirmat Băsescu.

Totodată, el a argumentat că propunerea Comisiei a fost o "pre-construcţie" de buget, la fel cum se face şi în România când Ministerul de Finanţe adună iniţial solicitările de sume ale miniştrilor, însă apoi le rectifică în funcţie de disponibilul existent la venituri.

Băsescu a arătat că şi el ar putea, ca echivalent de tratament, să îi returneze bugetul naţional premierului.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici