Ponta: Cei care cer solidaritate privind refugiaţii, aceiaşi care spun că nu suntem buni de Schengen

Premierul Victor Ponta susţine că România ”nu îşi poate asuma ceva pentru care nu este pregătită” şi că aceia care cer acum ca românii să fie solidari în criza refugiaţilor ”sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de Schengen”.

2706 afișări
Imaginea articolului Ponta: Cei care cer solidaritate privind refugiaţii, aceiaşi care spun că nu suntem buni de Schengen

Ponta: Cei care cer solidaritate privind refugiaţii, aceiaşi care spun că nu suntem buni de Schengen (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

”România are o poziţie coordonată în legătură cu criza refugiaţilor, dar nu e o problemă simplă. Discutăm în continuare, dar dacă vorbim pe mai multe voci, cu atât mai rău. Este important ca ţara noastră să nu cadă în xenofobie. România vrea să fie europeană - trebuie să aplice nişte valori europene. Nu putem să ne asumăm ceva pentru care nu suntem pregătiţi. Nu avem acum această posibilitate. Iar poziţia României nu se condiţionează de chestiunea cu Schengen. Cei care ne solicită acum să fim solidari sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de Schengen‬. E un pic de ipocrizie!”, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, sâmbătă seară.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mult decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

Şeful statului a declarat, joi, că a luat act cu nemulţumire de proiectul prezentat în PE şi că mandatul României la conferinţa JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote.

El a precizat că a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni, 14 septembrie, iar mandatul acestuia este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii.

În opinia preşedintelui, cotele obligatorii, "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect ca acela prezentat de CE nu era necesar "în această fază".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici