Ponta: Cred că e obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la efortul de reorganizare a ţării

Premierul Victor Ponta spune că propunerea USL e de a păstra cele opt regiuni economice de dezvoltare actuale, însă aceasta "nu e bătută în cuie, iar în 2013, după terminarea campaniei, e obligaţia tuturor, inclusiv a UDMR, de a participa la efortul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

1018 afișări
Imaginea articolului Ponta: Cred că e obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la efortul de reorganizare a ţării

Ponta: Cred că e obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la efortul de reorganizare a ţării (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în cursul anului 2013 trebuie să se ajungă la un acord privind "o adevărată descentralizare în România".

"Asta înseamnă că judeţele acutale trebuie să rămână, nu vorbesc doar de Harghita şi Covansa, vorbesc de toate judeţele din ţară, înseamnă că trebuie să formăm ca unităţi administrativ-teritoriale regiuni care să aibă preşedinte regional, consiliu regional, că aceste regiuni trebuie să primească de la Guvernul central, pe care eu îl conduc, şi tot eu cred că trebuie să primească mai multe atribuţii. La Bucureşti să rămână apărarea, justiţia, politica externă, iar toate celelalte lucruri care ţin de dezvoltare economică, sănătate, să meargă la alt nivel decât la Bucureşti", a spus Ponta.

El a afirmat că nu vrea să mai vadă la Bucureşti primari care să stea la coadă la ministere pentru a primi finanţare sau pentru a li se aproba o cofinanţare pentru un proiect.

În acest contex, premierul a afirmat că "marea tragedie a României din ultimii ani" a fost incapacitatea de a folosi fondurile europene care au fost alocate ţării.

Ponta a precizat că de la 1 ianuarie 2014 începe un nou exerciţiu financiar al UE, care trebuie să găsească România cu structuri mult mai bine pregătite decât cele din prezent.

"Propunerea USL - e o propunere, nu o decizie finală - este pentru păstrarea celor opt regiuni economice de dezvoltare actuale, dar această propunere nu este bătută în cuie. Dacă există, şi vorbesc cu bună credinţă, orice fel de altă propunere de îmbunătăţire a ei este obligaţia noastră pe parcursul anului 2013, după ce terminăm campania electorală, după ce terminăm discursurile electorale, este obligaţia noastră a tuturor, şi aici vorbesc şi de USL, şi de UDMR şi de celelalte partide care vor fi reprezentate în Parlament, e obligaţia noastră să găsim soluţia, să o negociem, care la 1 ianuarie 2014 să ne permită o descentralizare reală", a spus Ponta.

În opinia acestuia, în România nu există descentralizare întrucât totul este concentrat în Bucureşti.

"Cred că este obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la acest efort şi să găsim soluţia cea mai bună pentru reorganizarea ţării. Ştiţi că dacă intri într-o negociere şi spui «aşa trebuie să fie» nu mai este negociere, este dictat, or dorinţa mea este aceea de a găsi soluţia cea mai bună împreună", a adăugat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici