Ponta: Dacă Severin nu vrea să demisioneze, PSD trebuie să aştepte discuţia din PES

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PSD nu poate decide excluderea lui Adrian Severin decât după ce se clarifică problema în cadrul grupului socialist din Parlamentul European.

19 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă Severin nu vrea să demisioneze, PSD trebuie să aştepte discuţia din PES

Ponta: Dacă Severin nu vrea să demisioneze, PSD trebuie să aştepte discuţia din PES (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat dacă nu ar trebui ca PSD să ia o măsură radicală în cazul europarlamentarului Adrian Severin, după ce şi slovenul Zoran Thaler a demisionat din PE, iar vicepreşedintele grupului socialist, Hannes Swoboda, a sugerat că Severin ar trebui să demisioneze, Ponta a răspuns: "Imediat ce are loc discuţia la nivelul grupului socialist din Parlamentul European, PSD va lua o decizie".

Ponta a subliniat că PSD nu îl poate exclude pe Severin doar pe baza unor informaţii prezentate în mass-media, trebuind să aştepte rezultatele anchetei iniţiate de conducerea PE privind acuzaţiile de corupţie aduse europarlamentarului PSD de către publicaţia "The Sunday Times".

El a precizat că atât Thaler, cât şi Ernst Strasser, acuzaţi în acelaşi articol de publicaţia britanică, au demisionat de bună voie din Parlamentul European, nefiind sancţionaţi de partidele din care fac parte.

"Eu am făcut jumătate de pas. Severin s-a autosuspendat. Dacă el nu vrea să îşi dea demisia, PSD nu poate să îl excludă fără o probă concludentă, fără un rezultat clar al anchetei în PE. Văd că în România nu se practică demisia, dar în alte sisteme da, aşa cum au făcut cei doi europarlamentari care nu au aşteptat o decizie a partidelor lor, ci au demisionat ei singuri", a mai declarat Ponta.

Europarlamentarul Adrian Severin a anunţat, luni, că se autosuspendă din BPN al PSD, până la clarificarea situaţiei. Severin a făcut acest anunţ după ce a participat la şedinţa BPN al PSD, în care s-a discutat despre acuzaţiile care îi sunt aduse de publicaţia "The Sunday Times".

Severin a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, că nu va demisiona din PE, întrucât nu a comis nicio ilegalitate, iar acuzaţiile la adresa sa sunt "false".

Liderul grupului socialiştilor din PE Martin Schulz a solicitat, luni, o întâlnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin şi Zoran Thaler, în urma acuzaţiilor din "The Sunday Times", pe care le-a descris ca "extrem de grave", precizând că, dacă acestea se vor adeveri, va lua măsuri adecvate.

Europarlamentarul sloven Zoran Thaler şi-a anunţat, luni, demisia din Parlamentul European, în urma scandalului generat de informaţiile publicate în "The Sunday Times".

Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, luni, la RFI, că "orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil" şi a sugerat că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE.

"Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar: europarlamentarul conservator austriac a demisionat deja, deci vă daţi seama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară!", a afirmat oficialul european.

Parlamentul European (PE) a anunţat, duminică, deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică "The Sunday Times" împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin, relatează AFP.

"Acuzaţiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le tratează cu seriozitate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Preşedintele Grupului PPE din PE, Joseph Daul, a condamnat cu severitate comportamentul europarlamentarilor acuzaţi că ar fi acceptat bani în schimbul depunerii unor amendamente, cerând demisia celor doi eurodeputaţi socialişti dacă acuzaţiile la adresa lor sunt dovedite.

Direcţia Naţională Anticorupţie se autosesizează în cazul europdeputatului Adrian Severin, despre care presa română şi cea internaţională a consemnat eventuale fapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat, a comunicat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti, relatează AFP.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici