Ponta: Deputaţii USL să gândească cu creierul lor arestarea lui Trăşculescu, nu cu al lui Lăzăroiu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deputaţii USL vor trebui să decidă în urma unei analize proprii asupra arestării deputatului PDL, Alin Trăşculescu, şi nu cu "creierul" lui Sebastian Lăzăroiu, precizând că flagrantul în cazul deputatului ridică semne de întrebare.

903 afișări
Imaginea articolului Ponta: Deputaţii USL să gândească cu creierul lor arestarea lui Trăşculescu, nu cu al lui Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Ponta a susţinut că la nivelul Comisiei juridice parlamentarii USL vor analiza dosarul pentru a vedea dacă este justificată arestarea preventivă a lui Trăşculescu, acuzând "laşitatea celor de la PDL de a-l apăra pe colegul lor".

El a ţinut să sublinieze faptul că flagrantul organizat de procurori s-ar fi organizat în absenţa deputatului, fapt care ridică semne de întrebare asupra reţinerii acestuia.

"Nici nu ne încolonăm ca o turmă de votanţi - cum sigur e treaba celor de la PDL dacă reacţionează din nou ca o turmă, se duc cu mâna pe sus - nici nu ne opunem în niciun fel desfăşurării procedurilor judiciare, însă colegii noştri din Comisia juridică în primul şi în primul rând trebuie să studieze exact documentele şi acuzaţiile care i se aduc, iar pe baza a ceea ce ei vor constata - e vorba de jurişti ai noştri, ai USL - parlamentarii noştri vor decide dacă sunt de acord ca mai departe cercetările să se desfăşoare cu inculpatul în stare de libertate sau în stare de arest", a prezentat Ponta poziţia USL.

"Dacă am fi la fel de demagogi ca cei de la PDL, ne-am repezi imediat să spunem «Să fie arestat Trăşculescu, că uite e simbolul corupţiei în PDL». Am promis însă că suntem altfel, şi primul lucru e să fim mai puţin demagogi şi să gândim cu creierul nostru, nu cu creierul domnului Lăzăroiu", a mai precizat preşedintele PSD.

El a susţinut că arestarea unui parlamentar este o decizie "extrem de importantă" şi cercetarea în stare de liberatate a unei persoane trebuie să fie regulă, "iar cercetarea în stare de arest trebuie să fie excepţia, indiferent că în acest caz e vorba de un reprezentant al PDL vaşnic absolvent al examenului de la Comisia doamnei Macovei".

Totodată, Ponta a precizat că parlamentarii USL au fost convocaţi la şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, menţionând însă că unii sunt în campanie, iar alţii nu mai sunt pe listele USL.

"Aş vrea totuşi să înţeleg cum e cu un flagrant în care nu e inculpatul. Nu mai e flagrant dacă nu e inculpatul prezent. (...) Eu sunt într-o situaţie foarte ciudată generată de laşitatea, prostia celor de la PDL. Cred că ei ar fi avut în primul rând obligaţia să-şi apere colegul. Sună foarte ciudat să-l apăr eu pe domnul Trăşculescu, întâmplător nici nu-l cunosc bine, nici nu am o părere bună despre domnia sa şi e ciudat", a mai susţinut Ponta.

El a susţinut, în calitate de fost procuror, că, în momentul în care organizezi un flagrant şi persoana incriminată nu se află acolo, "nu-i flagrant".

"Constituţia spune foarte clar: în cazul unui membru al Parlamentului poate să opereze reţinerea dacă este vorba despre o infracţiune în flagrant. Nu cunosc datele de la dosar, i-am rugat pe colegii noştri din Comisia juridică să ne informeze înainte de votul din plen dacă conform documentelor - pentru că eu nu am alte informaţii decât cele din media şi, e adevărat, doamna ministru al Justiţiei a trimis mai departe solicitarea - nu ştiu, şi nu sunt eu cel care să decid... Pentru că nimic nu împiedică cercetarea domnului Trăşculescu, nu e membru al Guvernului, deci nu e nevoie de acordul Parlamentului nici să fie pusă în mişcare acţiunea penală, nici să fie trimis în judecată, nici să fie condamnat. Deci, aici nu e niciun fel de problemă, el e cercetat în continuare", a mai explicat preşedintele PSD.

El a menţionat că, dacă se va ajunge la concluzia că trebuie operată arestarea lui Trăşculescu, parlamentarii USL vor vota în favoarea acesteia.

"Dacă lăsarea în libertate reprezintă pericol pentru ordinea publică, vom vota toţi pentru arestare, dar nu votăm aşa, ca oile, ca la PDL, că ne-a zis un consilier prezidenţial", a susţinut Ponta.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine, potrivit RFI, că dacă PDL va vota în Parlament pentru ridicarea imunităţii deputatului PDL Alin Trăşculescu, astfel încât să nu influenţeze cursul anchetei, va dovedi că sunt în contrast cu USL şi ar putea întoarce cazul în favoarea sa.

Potrivit acestuia, Trăşculescu nu e un caz care să-i facă foarte fericiţi pe cei de la ARD, dar lucrurile s-ar putea întoarce în favoarea lor per ansamblu, dacă vor rămâne consecvenţi cu principiile de până acum şi anume să nu influenţeze în nici un fel cursul acestei anchete, şi asta înseamnă în primul rând un vot în Parlament, pentru ridicarea imunităţii.

"Dacă PDL va dovedi consecvenţă în acest caz, aşa cum a dovedit în toate celelalte cazuri, mă rog, poate mai puţin în unele, Ridzi, Păsat, cred că va avea de câştigat, pentru că va arăta că e altfel decât USL-ul, de exemplu, care a fost consecvent, de obicei, dar pe invers, întotdeauna şi-a protejat parlamentarii sau miniştrii care aveau probleme de diverse feluri, cu justiţia, cu Agenţia Naţională de Integritate. Deci dacă ei reuşesc să pună în evidenţă acest contrast, cred că vor avea de câştigat, nu de pierdut", a spus Lăzăroiu.

Întrebat dacă acest caz al deputatului Alin Trăşculescu pune la îndoială rigurozitatea criteriilor de selecţie a candidaţilor ARD, Sebastian Lăzăroiu a răspuns: "N-aveai de unde să ştii în momentul în care ai judecat candidaţii dacă unul e sub urmărirea Parchetului şi la un moment dat o să cadă pe un flagrant. Nu poţi să anticipezi la fiecare candidat dacă va lua sau nu va lua mită în următoarele luni (...). E greu să anticipezi când cineva va călca pe bec şi va intra în atenţia justiţiei, atunci când faci o judecată după nişte criterii".

Parlamentarii PDL vor vota pentru ca în cazul deputatului Alin Trăşculescu justiţia să îşi poată face treaba, a declarat la Realitatea TV preşedintele PDL, Vasile Blaga. El precizează că incidentul afectează PDL în campanie, că situaţia este regretabilă, dar cei care au greşit trebuie să plătească.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici