Ponta: Guvernul demis Boc va rămâne până la anticipate; Antonescu: Sunt trei soluţii, PSD le respinge

Preşedinţii PSD şi PNL au avut, marţi, la Realitatea TV, un schimb de replici despre situaţia de după eventuala adoptare a unei moţiuni de cenzură, Victor Ponta susţinând că Guvernul va rămâne în funcţie până la anticipate, iar Crin Antonescu avansând trei soluţii şi spunând că PSD le respinge.

19 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul demis Boc va rămâne până la anticipate; Antonescu: Sunt trei soluţii, PSD le respinge

Ponta:Guvernul demis Boc va rămâne până la anticipate; Antonescu: Sunt trei soluţii, PSD le respinge (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Astfel, marţi seară, la Realitatea TV, preşedintele PNL, prezent în studio, l-a întrebat pe liderul PSD, Victor Ponta, aflat în Grecia şi intrat în direct prin telefon, ce se va întâmpla după ce Guvernul Boc va cădea.

"Constituţia spune că un Guvern demis prin moţiune de cenzură, aşa cum s-a întâmplat în 2009, rămâne în funcţie până când se investeşte un alt Guvern. Dacă Băsecu vine tot cu Boc, sau cu alţi Boci, că probabil n-o să numească altceva decât un Boc, şi pică de două ori acel Guvern, se organizează alegeri anticipate. (...) unde oamenii să aleagă soluţiile de stânga, propuse de PSD, fie pe cele de dreapta, propuse de PNL. Orice altă soluţie este doar o discuţie de talk-show, seara, şi din păcate nu are niciun fel de finalitate", a răspuns Ponta.

Declaraţia lui Ponta nu a fost în asentimentul lui Antonescu. "Deci Guvernul Boc conduce ţara până la anticipate?", a întrebat din nou liderul PNL. "Nu înţeleg exact de ce în loc să vă războiţi cu Boc şi Băsescu vă războiţi cu mine şi cu PSD. Eu spun ce scrie în Constituţie", a răspuns Ponta, care a arătat că dorinţa sa este de a ada jos Guvernul Boc.

"Ca fost membru al unui Guvern Boc, mă gândesc că aveţi dorinţa asta mai aprinsă decât mine", i-a replicat Antonescu.

Ponta i-a răspuns liderului PNL că "poate încerca oricât", întrucât el nu se va supăra. "Eu mă bat cu Băsescu şi cu Boc", a spus Ponta.

"Sunteţi îngăduitor. Dar nu mă sfătuiţi acum şi pe mine să mă bat cu Băsescu şi cu Boc, că am totuşi un pic mai multă vechime. Nu are importanţă. Deci cine guvernează ţara? Tot Emil Boc până când se vor face, dacă se vor face, alegeri anticipate? Acesta e răspunsul dumneavoastră, înţeleg", a insistat Antonescu.

Ponta a fost nevoit să explice că nu acest este răspunsul său şi că nu a făcut decât să răspundă prin ceea ce scrie în Constituţie. "Orice alt răspuns nu are legătură cu realiatatea", a spus Ponta.

Antonescu a intervenit şi a spus că există cel puţin trei soluţii pe care PSD le respinge, fiind dreptul său să o facă. "Dacă încercăm să scăpăm România de acest Guvern, avem trei variante, dacă reuşim să construim acea majoritate: un Guvern de tehnicieni susţinut politic de o majoritae, noi plus PSD", a spus Antonescu, prezentând astfel prima variantă.

Întrebat cum comentează această variantă, Ponta a spus: "Noi vorbim degeaba la televizor, sau poate nu vă spune domnul Antonescu. Primul ministru, tehnician sau cum o fi el, că o fi Iohannis sau alticineva, nu puteţi să îl numiţi dumavoastră. Eu vă explic ce scrie în Constituţie. Dincolo de asta facem scenarii ca să avem subiect la televizor".

Antonescu a intervenit şi i-a replicat lui Ponta că, dacă PSD şi PNL nu pot depăşi voinţa lui Traian Băsescu de a numi un Guvern "emanat" de o majoritate nouă, atunci nu pot depăşi nici voinţa şefului statului de a bloca alegerile anticipate. "Admir consecvenţa pentru soluţii politice, dar la combinaţii nu m-aţi găsit cel mai bun, la aranjamente. Asta e. Aşa o să mergem înainte", a spus Ponta, care s-a scuzat, precizând că este aşteptat de premierul Greciei şi a întrerupt legătura telefonică, fără a mai asculta şi celelate două variante pe care Antonescu urma să le prezinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici