Ponta: Monica Macovei şi foştii membri ai Guvernului Tăriceanu să răspundă pentru urmările Legii 247

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri seară, la Buzău, că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, dar şi foştii membri PD-PNL ai Guvernului Tăriceanu trebuie să răspundă pentru urmările Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

82 afișări
Imaginea articolului Ponta: Monica Macovei şi foştii membri ai Guvernului Tăriceanu să răspundă pentru urmările Legii 247

Ponta: Monica Macovei şi foştii membri ai Guvernului Tăriceanu să răspundă pentru urmările Legii 247 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Liderul PSD a spus că "cea mai gravă lovitură dată României" este Legea 247 din 2005, pentru care Guvernul Tăriceanu, la propunerea Monicăi Macovei, şi-a angajat răspunderea.

"Atunci s-a furat şi deturnat tot ce o ţară, un neam, un popor, reuşise să construiască în zeci de ani, dar asta înseamnă politica de dreapta. Acum, plătim cu toţii pentru ce au obţinut doar câţiva care sunt rude de-a şaptea spiţă sau avocaţii acestora. Nu mai întorci acele hotărâri, dar măcar ca aceia care le-au dat, doamna Macovei şi cu Guvernul PD-PNL să-şi asume răspunderea pentru situaţia în care ne-au adus şi pentru că ce a construit poporul român, şcoli, gradiniţe, secţii de poliţie, a trecut în mâinile câtorva care au fost mai iuţi sau mai puternici", a declarat Victor Ponta.

Pachetul legislativ privind reforma proprietăţii şi justiţiei a fost adoptat în vara anului 2005 de către Guvernul Tăriceanu prin asumarea răspunderii, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci Monica Macovei.

Legea a fost promovată de Monica Macovei împotriva avertizării Consiliului Superior al Magistraturii, căruia nu i-a fost solicitat avizul legal.

La o lună după ce Guvernul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea, Macovei a propus Executivului aproximativ o sută de amendamente la lege - făcute de CSM anterior adoptării pachetului proprietate şi justiţie -, însă acesta a refuzat să şi le mai asume, indicând Parlamentul în rezolvarea acestei probleme.

Între timp, Curtea Constituţională a amendat de mai multe ori Legea 247/2005, aceeaşi Curte fiind dur criticată atunci când s-a pronunţat asupra neconstituţionalităţii unor articole cu privire la care a fost sesizată. Ulterior, mai multe prevederi din pachetul legislativ au fost declarate neconstituţionale de către CC.

Prin Legea 247/2005 s-a instituit Fondul Proprietatea, din care să fie despăgubiţi cei ale căror drepturi de proprietate au fost încălcate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici