Ponta: Povestea interimatului la Parchet şi DNA seamănă cu Oltchim. Pivniceru să trateze foarte serios situaţia

Premierul Ponta i-a solicitat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, să nu se lase atrasă în "capcane politice" în cazul propunerilor pentru noul procuror general şi noul şef al DNA, susţinând că interimatul anunţat în urma expirării mandatului lui Kovesi începe să semene cu situaţia de la Oltchim.

347 afișări
Imaginea articolului Ponta: Povestea interimatului la Parchet şi DNA seamănă cu Oltchim. Pivniceru să trateze foarte serios situaţia

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a spus miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că i-a solicitat deja ministrului Justiţiei, care poartă în aceste zile discuţii la Bruxelles cu comisarul european Viviane Reding, să evite astfel de capcane.

"Am rugat-o să nu se lase atrasă în capcane politice, tocmai din partea celor care nu ar trebui să facă politică. Ea are o discuţie foarte clară cu Comisia Europeană, are o lege foarte clară, să facă propunerile pentru noul procuror general şi noul şef la DNA. Nu este treaba Guvernului cine sunt aceşti oameni, treaba noastră este doar să ştim că s-a respectat legea, să ştim că două instituţii importante fundamentale ale statului sunt conduse de oameni numiţi conform procedurilor legale. Povestea asta cu interimatul care numeşte un alt interimat, care după aia desemnează un interimat, începe să semene cu Oltchim-ul. Aş vrea şi sper ca doamna ministru când se întoarce (de la Bruxelles - n.r.) să trateze foarte serios această situaţie", a afirmat Ponta.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, l-a delegat pe şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, pentru şase luni.

Kovesi a declarat, luni, că a luat această decizie întrucât Daniel Morar are cea mai mare vechime la conducerea unei instituţii, colaborează cu instituţiile europene, participând la evaluările în cadrul MCV, are experienţa necesară pentru a asigura măsurile de continuitate şi stabilitate în ce priveşte activitatea Ministerului Public.

Codruţa Kovesi a precizat că începând de luni a încetat delegarea lui Marius Iacob în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, iar în locul acestuia a fost propus Daniel Morar, care a acceptat delegarea pe această funcţie.

Conducerea DNA va fi preluată de unul dintre adjuncţii procurorului şef Daniel Morar.

Tot de luni au încetat delegările pe funcţii ale consilierilor personali ai procurorului general al României, Dana Tiţian şi Marius Bulancea, precum şi a şefului Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Valentin Şelaru, la solicitarea lor.

Noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, are stabilite joi, la Bruxelles, întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care deţine şi portofoliul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, precum şi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

În cadrul discuţiilor va fi antamată chestiunea privind procedura de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe care Comisia Europeană o doreşte transparentă şi credibilă, mai ales că vineri ar urma să fie făcută publică lista finală a candidaţilor. În două scrisori transmise ministrului Justiţiei în 11 şi 21 septembrie, Comisia i-a precizat acest lucru.

Mai mult, în scrisoarea din 21 septembrie, transmisă de secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, se precizează că pentru a evita orice neînţelegere procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici