Ponta: Şi eu, şi Băsescu trebuie să discutăm cu FMI de CFR Marfă. Dacă ne-am răzgândit, să fie în acord

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că atât el, cât şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să discute cu delegaţia FMI referitor la CFR Marfă, explicând că, dacă România s-a râzgândit în ceea ce priveşte privatizarea acestei companii, şi partenerii financiari externi trebuie să fie de acord.

640 afișări
Imaginea articolului Ponta: Şi eu, şi Băsescu trebuie să discutăm cu FMI de CFR Marfă. Dacă ne-am răzgândit, să fie în acord

Ponta: Şi eu, şi Băsescu trebuie să discutăm cu FMI de CFR Marfă. Dacă ne-am răzgândit, să fie în acord (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Vizita este una importantă pentru că avem şi realizări, cele care ţin de ajustarea fiscal-bugetară, avem şi restanţe, în special de companii. Şi la companii, dacă avem în acest moment manageri privaţi la Tarom, la CFR Infrastructură, trebuie să accelerăm procedura şi în altele. Astăzi am vorbit cu domnul Niţă (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanţa cu Transgaz şi Nuclearelectrica pe care o îndeplinim până la 31 martie. Avem de luat şi decizia politică referitoare la CFR Marfă, pentru că s-a dat o decizie a CSAT şi acolo, împreună cu preşedintele, amândoi, trebuie să discutăm cu delegaţia FMI, pentru că obligaţia privatizării CFR Marfă este trecută în acord din februarie deja. Ori, dacă noi ne-am răzgândit, trebuie să fie de acord şi ceilalţi", a spus premierul.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare.

Guvernul trebuie astfel să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele şi premierul au avut însă o întâlnire, la finalul căreia surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, printre alyele, că cei doi au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii.

Iniţial, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă doar 20% din acţiunile CFR Marfă, dar ulterior s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să fie vândut un pachet majoritar de acţiuni.

Ministerul Transporturilor a anunţat că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.

Ulterior, oficialii ministerului au declaat că procedura de vânzare a CFR Marfă este întreruptă şi nu va putea fi finalizată până la sfârşitul anului întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici