Ponta: Votul din 21 august e viciat de mita PDL, oricare va fi rezultatul

Co-preşedintele USL Victor Ponta a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, că PDL a recurs la mită electorală, şantaj şi ameninţări în cele două colegii în care vor avea loc, duminică, alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor.

579 afișări
Imaginea articolului Ponta: Votul din 21 august e viciat de mita PDL, oricare va fi rezultatul

Ponta: Votul din 21 august e viciat de mita PDL, oricare va fi rezultatul (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

Ponta a afirmat că, duminică, în colegiile din Neamţ şi Maramureş nu vor avea loc alegeri corecte şi democratice, el acuzând PDL că a "fraudat şi influenţat" votul prin mijloace ilegale.

Co-preşedintele USL a afirmat că ministrul Elena Udrea s-ar fi deplasat, joi, la mai multe primării din Colegiul 2 Maramureş, spunându-le edililor PSD şi PNL că va semna unele proiecte cu finanţare europeană numai dacă vor obţine voturi pentru candidatul PDL.

El a apreciat că a condiţiona semnarea unor contracte de susţinerea candidatului PDL constituie abuz în serviciu.

Ponta a mai spus că în colegiul 2 Maramureş mai multe societăţi care afişaseră postere cu candidatul USL au primit controale de la ANAF, fiind ameninţate cu închiderea dacă nu vor susţine candidatul PDL.

Ponta a declarat că înscrierea în cursă a candidatului PER, Mircea Dolha, este ilegală, voturile pe care acesta le va obţine trebuind să fie declarate nule.

Co-preşedintele PSD a mai afirmat că în colegiul 6 Neamţ maşini ale PDL, "finanţate" de liderul local Gheorghe Ştefan şi de deputatul Culiţă Tărîţă, ar fi împărţit pachete cu alimente în pungi cu numele candidatului PDL, Adrian Rădulescu.

"Chiar dacă vom câştiga, alegerile din 21 august se bazează pe mită electorală directă, pe presiuni şi ameninţări făcute de către oameni importanţi ai PDL, Ioan Oltean, Elena Udrea, Mircea Man şi Gheorghe Ştefan, pe implicarea directă în campania electorală a şefilor serviciilor deconcentrate şi a prefecţilor şi pe controalele comandate de Sorin Blejnar", a declarat susţinut Ponta.

El a precizat că USL va face, luni, sesizări către AEP şi către Poliţie pentru sancţionarea celor care au încălcat legea, precum şi plângeri penale împotriva liderilor PDL Gheorghe Ştefan şi Mircea Man şi a celor doi candidaţi PDL.

"Ştefan şi Man mai au dosare de corupţie la DNA şi sunt şantajaţi de Băsescu că li se dă drumul la dosare dacă nu vor câştiga candidaţii PDL", a mai susţinut Ponta.

Victor Ponta a declarat, de asemenea, că Uniunea nu va mai participa la alte alegeri parţiale până când nu se va modifica legislaţia pentru interzicerea oricărei forme de mită electorală.

El a precizat că USL va depune la Parlament un proiect de lege privind interzicerea oricărei forme de mită electorală şi va propune, prin stategia fiscală, interzicerea suplimentării de către Guvern a fondurilor alocate primăriilor în care au loc alegeri.

"Nu mai participăm la alegeri parţiale până când nu se vor face aceste modificări în legislaţie şi până când nu se vor sancţiona persoanele care s-au făcut vinovate de mită electorală. Este total inutil să participăm la alegeri cât timp oamenii sunt cumpăraţi cu pachete. Nu dorim să legitimăm prin participarea noastră la alegeri o putere coruptă", a spus Ponta.

Duminică vor avea loc alegeri parţiale pentru postul de deputat rămas vacant în urma decesului lui Victor Surdu (PSD) şi a celui vacantat prin demisia lui Cătălin Cherecheş (PNL), ales primar la Baia Mare.

Din partea PDL, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, va candida pentru locul de deputat din Neamţ, iar Mariana Pop, inspector şcolar general în Maramureş, pentru locul lăsat vacant de Cătălin Cherecheş.

Din partea USL candidează Florin Tătaru în Maramureş, iar în Neamţ candidează fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz.

Mircea Dolha este candidatul PER în colegiul din Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici