Predicţiile lui Băsescu: Orban va cădea. Sesizarea lui, o greşeală mult prea mare

Liderul PMP, Traian Băsescu, fost şef al statului, a declarat sâmbătă seara că sesizarea făcută de preşedintele Ludovic Orban pe numele premierului Viorica Dăncilă a fost ”o greşeală mult prea mare”, afirmând că acesta ”va cădea” de la conducerea PNL.

8835 afișări
Imaginea articolului Predicţiile lui Băsescu: Orban va cădea. Sesizarea lui, o greşeală mult prea mare

Predicţiile lui Băsescu: Orban va cădea. Sesizarea, o greşeală mult prea mare

”Nimeni nu crede că această iniţiativă a lui Ludovic Orban este una sesizare independentă, făcută de Ludovic Orban de unul singur. În funcţie de cine vorbeşti, o atribuie ori preşedintelui Klaus Iohannis, fie lui Merkel. Nimeni nu ştie exact de unde, dar toţi presupun. Nu i-o atribuie lui Orban. De altfel, cred că dacă îl întrebi conţinutul sesizării nici nu e în stare să o reproducă. (...) Vă daţi seama cum sună nebunia asta în cancelarii? Au făcut-o de oaie de data asta, mai ales cu prima reacţie a preşedintelui care s-a înregistrat - <nu ştiu ce aranjează cu evreii> şi a reacţia lui Orban, care o acuză pe Dăncilă de înaltă trădare. Va cădea Orban după părerea mea, pentru că greşeala e mult prea mare, indiferent cine i-a inspirat-o. Eu vreau să cred că preşedintele Iohannis nu e implicat”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

El a mai spus că premierul nu poate fi acuzat decât de  lipsă de cooperare loială între instituţii, care nu există în Codul penal.

”Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic. (...) Nu cred că preşedintele va intra într-un asemenea joc (suspendarea premierului - n.r.). Una e să ceri cu vorba (demisia premierului - n.r.) şi alta e să te compromiţi într-un act oficial, pentru că niciodată nu se va putea materializa acuzaţia de înaltă trădare”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

Totuşi, în opinia fostului şef al statului, memorandumul aprobat de Executiv referitor la demararea analizei privind oportunitatea relocării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a generat o mare problemă de politică externă a României.

”În fapt, ne-a împins la situaţia în care ne aflăm la două opţiuni. Am reuşit să ne aşezăm între opţiunea americană şi opţiunea Uniunii Europene. Ne-am aşezat singuri. Dacă nu era acest scandal aveam a merge în pas cu statele UE pe o politică corelată. Ne-am aruncat nelegitim, ce-i drept, deşi nu s-a mers până la momentul unui angajament, dar am lăsat această impresie că vrea guvernul dar nu vrea preşedintele, ceea ce l-a pus pe preşedinte într-o situaţie foarte dificilă, inclusiv diminuându-i mult capacitatea de negociere în favoarea României asupăra poziţiei cu privire la mutarea ambasadei. (...) Această dispută internă a reuşit să ne oblige ca într-un timp scurt să avem nişte decizii. Ne încurcă teribil. Ambii (SUA şi UE - n.r.) sunt partenerii noştri. Obişnuiţi să gândească numai la reacţia zilei de mâine. Daddy, Liviu Dragnea a vrut să fie cu guvernul lui proamericanul numărul unu al patriei şţi a dat acest semnal în mod neautorizat, dar au pus România în urma dezbaterii publice în situaţia de a decide rapid. (...) În momentul de faţă, România e în cea mai grea situaţie de politică externă în care a fost în ultimii 20 de ani”, a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici