Premierul polonez: Acum începe cea mai bună colaborare româno-polonă. Ne concentrăm pe energie şi investiţii

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă alături de prim-ministrul Victor Ponta, că "cea mai bună perioadă de colaborare româno-poloneză abia începe", făcând referire la sectorul energetic, militar, dar şi cel al investiţiilor.

1003 afișări
Imaginea articolului Premierul polonez: Acum începe cea mai bună colaborare româno-polonă. Ne concentrăm pe energie şi investiţii

Premierul polonez: Acum începe cea mai bună colaborare româno-polonă. Ne concentrăm pe energie şi investiţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialul polonez a făcut referire la întâlnirea bilaterală cu premierul român, care a avut loc vineri cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a liderilor din 16 state membre UE care solicită menţinerea fondurilor alocate în bugetul Uniunii pe politica de coeziune.

"Colaborarea militară este absolut ideală, Polonia şi România colaborează cât de bine pot, dar vom colabora intens şi asupra unor paşi pe care îi vom întreprinde împreună - energetic, în domeniul bussines-ului, în domeniul investiţiilor. Cea mai bună perioadă de colaborare româno-polonă abia începe", a spus Tusk.

El a ţinut să-i adreseze felicitări lui Victor Ponta pentru modul în care s-a desfăşurat summit-ul de la Bucureşti, "extraordinar de bine organizat şi extrem de concret".

De asemenea, premierul Poloniei a subliniat miza întâlnirii de la Bucureşti, respectiv menţinerea fondurilor alocate statelor membre în următoarea perioadă bugetară.

"Avem foarte multe întâlniri în Europa, discutăm despre criză, despre cadrul financiar multianual, şi câteodată unii cetăţeni se gândesc câte întâlniri de genul acesta o să mai fie fără niciun efect. Această întâlnire are o însemnătate cheie pentru dezbaterea pe tema politicii de coeziune. (...) Am prelucrat astăzi o strategie de promovare a politicii de coeziune, iar aceasta înseamnă că am elaborat o strategie pentru creşterea în UE, păstrând o disciplină financiară. Experienţa României, a Poloniei, a multor altor state europene ne spune într-un cuvânt că în Europa ambele ţeluri sunt astăzi importante, deci responsabilitatea financiară şi totodată creşterea", a susţinut Tusk.

Premierul polonez a mai precizat că politica de coeziune reprezintă "motorul de creştere" economică al Uniunii Europene.

"Politica de coeziune, deci acele sute de miliarde de euro pe care le investim direct, de cele mai multe ori în infrastructură, aşa cum am ajuns astăzi la concluzie împreună cu preşedintele Comisiei Europene, este cel mai important instrument la dispoziţia UE astăzi pentru creştere. Este o creştere care nu ne aduce riscul instabilităţii financiare, nu ne aduce un astfel de risc, deoarece fondurile cheltuite în această politică de coeziune cer ca toate ţările să aibă o disciplină financiară", a mai susţinut oficialul polonez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici