Preşedintele Băsescu i-a retras decoraţia lui George Homoştean

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de retragere a Ordinului Virtutea Militară în grad de Cavaler acordat, pe 26 aprilie, lui George Homoştean, Preşedinţia precizând că distincţia a fost acordată la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

306 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu i-a retras decoraţia lui George Homoştean

Preşedintele Băsescu i-a retras decoraţia lui George Homoştean (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă situaţia creată de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte instituţii, a domnului George Ioan Homoştean. Preşedintele României a semnat astăzi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homoştean. Ca urmare a investigaţiei declanşate de Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, 21 mai a.c., s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru emiterea de către Preşedintele României a decretului de retragere a ordinului", se arată în comunicatul semnat de Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al şefului statului.

Sursa menţionată precizează că decorarea s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a precizat că respectiva persoană nu a suferit condamnări potrivit dreptului comun.

"Menţionăm că Administraţia Prezidenţială nu deţine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se află în arhiva instituţiilor care fac propunerea. Verificările derulate în cursul zilei de vineri de către Administraţia Prezidenţială au arătat că Homoştean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, în conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusă cu ½ urmând a executa 7 ani de închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi. Domnul George Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că «se reduc cu ½, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată». Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat", se arată în comunicat.

Băsescu l-a decorat, pe 26 aprilie, pe fostul ministru comunist al Internelor, George Homoştean, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, se arată într-un articol publicat de ziarul "Cotidianul".

Conform unei sentinţe definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Homoştean se face vinovat de coordonarea asasinării unor protestestari anticomunişti în cadrul operaţiunii "Autobuzul", se arată în materialul publicat de "Cotidianul".

Publicaţia menţionează că pe 26 aprilie 2010 Traian Băsescu a semnat decretul prezidenţial 448 prin care se conferă Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari sublocotenentului în retragere Homoştean Ioan George.

"Homoştean, graţiatul de Ion Iliescu şi decoratul de Traian Băsescu, este una şi aceeaşi persoană cu fostul ministru de Interne comunist, conform volumului semnat de Constantin Gheorghe şi Miliana Şerbu, «Miniştrii de interne (1862 - 2007) - mică enciclopedie», la Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Conform acestei lucrări a însuşi Ministerului Internelor, Homoştean a deţinut şefia acestui minister timp de aproape zece ani, în timpul guvernelor Ilie Verdeţ şi Constantin Dăscălescu", scrie Cotidianul.

Publicaţia menţionează că a solicitat, prin adrese oficiale scrise, puncte de vedere de la Administraţia Prezidenţială şi de la Ministerul Apărării Naţionale cu privire la temeiul decorării lui Homoştean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici