Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, audiat în Comisia de buget-finanţe din Senat. La unele întrebări a invocat legea secretului bancar

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a fost audiat, luni, la Comisia de buget-finanţe din Senat, în legătură cu activitatea managerială a instituţiei pe care o conduce, în urma unor subiecte de presă, printre care şi creditul de un million de euro luat de fiica preşedintelui Traian Băsescu.

1391 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, audiat în Comisia de buget-finanţe din Senat. La unele întrebări a invocat legea secretului bancar

Radu Gheţea (Imagine: Radu Tuta/Mediafax Foto)

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste două ore din Comisia de buget- finanţe a Senatului, că i s-a cerut de către parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmând să se întâmple zilele următoare.

"Am fost chemat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă, în zilele următoare, a unor date cu caracter statistic", a spus Gheţea.

"Mi-au cerut date statistice", a menţionat el.

Preşedintele CEC Bank urmează să fie audiat din nou, miercuri, începând cu ora 10.00, în Comisia de buget-finanţe din Senat, care anchetează activitatea managerială a băncii.

Audierea lui Radu Gheţea luni în comisie a durat două ore şi s-a desfăşurat cu uşile închise.

Surse din comisie au declarat pentru MEDIAFAX că, la unele întrebări, Radu Gheţea a invocat legea secretului bancar.

La şedinţa comisiei nu au participat reprezentanţii PDL.

La începutul şedinţei, la care presa a avut acces, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a declarat că se doreşte ca, prin aceste audieri, să se clarifice conformitatea activităţii băncii şi regulile procedurale prevăzute în Statutul CEC, precum şi dacă au fost respectate reglementările de supraveghere şi confidenţialitate ale BNR, urmare a ultimelor evenimente de pe posturile de televiziune.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe, Iulian Dumitrescu, a declarat că la comisie au fost depuse, din data de 3 decembrie, un raport privind activitatea CEC Bank, de la preşedintele Radu Gheţea, precum şi o informare de la Banca Naţională a României, tot la solicitarea comisiei.

La audierile din Comisia de buget-finanţe urmează să se prezinte luni şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, de la ora 13.30.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că documentele cerute de comisie de la CEC Bank au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni.

Printre documente se află şi lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Comisia de buget-finanţe a mai cerut să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC Bank şi acordă credite.

În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.

Comisia senatorială urmează să audieze, marţi, pe prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

Comisia a mai stabilit, cu unanimitate de voturi, ca în perioada 10-12 decembrie, dacă e necesar, să fie invitate la audieri şi alte persoane din cadrul CEC Bank, inclusiv directori de sucursale din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici