Preşedintele interimar al Peru a demisionat. Peruanii au protestat în masă de la numirea sa în funcţie

  • Preşedintele interimar al Peru, Manuel Merino, a demisionat la şaze zile de la învestirea în funcţie
  • Protestele masive din ţară au erupt într-un val de violenţă care s-a soldat cu decesul a doi protestatari
  • Oficialii peruvieni nu au numit încă un succesor pentru Merino
352 afișări
Imaginea articolului Preşedintele interimar al Peru a demisionat. Peruanii au protestat în masă de la numirea sa în funcţie

Sursa foto: profimedia

Preşedintele interimar al Peru, Manuel Merino, a anunţat duminică că demisionează la doar şase zile de la învestire. Anunţul a fost făcut în direct prin intermediul unui post de televiziune locală. Decizia a venit pe fondul protestelor masive din ţară, care au erupt într-un val de violenţă. Doi protestatari au fost ucişi şi cel puţin 92 au fost răniţi sâmbătă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Peru. Douăzeci dintre protestatari au fost daţi dispăruţi conform unui raport al grupului pentru drepturile omului Coordinadora Nacional de Derechos Humanos (CNDDHH).

Peruanii au ieşit în stradă de când fostul preşedinte Martín Vizcarra, care era popular printre alegători, a renunţat la funcţia sa săptămâna trecută. Acesta a fost înlăturat din conducerea statului de Congresul peruvian după ce a fost pus sub acuzare într-un dosar de corupţie. Vizcarra a negat acuzaţiile de corupţie. Pe lângă aceasta, a fost acuzat de gestionarea eronată a crizei de sănătate provocată de coronavirus. De când a început pandemia, Peru a avut la un moment dat cea mai mare rată a mortalităţii COVID-19 pe cap de locuitor din lume.

Membrii congresului au citat un articol din constituţia Peru pentru a declara preşedinţia „vacantă”. Merino, şeful Congresului Peru, a fost numit preşedinte interimar în urma plecării lui Vizcarra, pe 10 noiembrie.

Protestatarii au cerut înlăturarea sa din funcţie şi au numit situaţia drept „lovitură de stat constituţională”. Mii de oameni au participat la demonstraţii. Confruntările cu poliţia nu au lipsit.

Oficialii peruvieni nu au numit încă un succesor pentru Merino, relatează ABC.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici