Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, să se ţină cont de promisiunile făcute la la Alba Iulia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că anul 1918 a însemnat o înfrângere pentru maghiari şi a cerut majorităţii româneşti să ţină cont de promisiunile făcute la Alba Iulia, când în Rezoluţia adoptată atunci s-a vorbit despre egalitate în drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

4705 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, să se ţină cont de promisiunile făcute  la la Alba Iulia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: 1918 a însemnat o înfrângere pentru noi, să se ţină cont de promisiunile de atunci (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, la lansarea naţională a candidaţilor UDMR la alegerile parlamentare, că actuala generaţie trebuie să se concentreze pe ideea că merită să se construiască un viitor în această ţară.

"Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar, aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, să se încheie, trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinanitea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile trasilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în 2016, nimeni nu poate cere maghiarilor să sărbătorească un eveniment care i-a împins într-o existenţă de membru al unei comunităţi minoritare.

"Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării”, a spus liderul UDMR.

UDMR a organizat, duminică, la Sala Sporturilor "Horia Demian” din Cluj-Napoca, lansarea naţională a candidaţilor la alegerile parlamentare, manifestare la care au participat circa 1.500 de persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici