Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Bamboo a încălcat prevederile autorizaţiei de construire. Abuzul în serviciu, crucial

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, afirmă că problema clubului Bamboo era că nu avea autorizaţie de construire pentru că nu avea proces verbal de recepţie a construcţiei, mecanismul de abuz în serviciu, pe care PSD-ALDE vor să îl elimine, fiind singurul instrument de control în acest caz.

2646 afișări
Imaginea articolului Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Bamboo a încălcat prevederile autorizaţiei de construire. Abuzul în serviciu, crucial

Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Bamboo a încălcat prevederile autorizaţiei de construire. Abuzul în serviciu, crucial (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

''Incendiul din clubul Bamboo (ca şi cel din Colectiv) relevă două aspecte: 1) importanţa unor proceduri administrative clare, inclusiv sancţiuni şi cine le dispune şi 2) importanţa mecanismului de abuz în serviciu, pe care majoritatea vrea să îl mutileze prin ordonanţele de zilele astea'', a comentat liderul USR pe Facebook.

El a explicat faptul că Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare, iar Poliţia Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

''Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de construire pentru că nu avea proces verbal de recepţie a construcţiei, pentru că construcţia încalcă prevederile autorizaţiei de construire. Aici intrăm în zona unei adevărate mafii: există mii de procese verbale care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia de construire, există mii de înscrieri în Cartea Funciară a construcţiilor care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia, există mii de construcţii care funcţionează fără proces verbal de recepţie. Şi aici responsabili sunt Prefectul şi Parchetul, dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi aici instrumentul este abuzul în serviciu'', a explicat Nicuşor Dan.

El a precizat că în cazul în care Poliţia Locală nu funcţionează, există două instituţii care o pot sancţiona: prefectul şi Parchetul.

''Mecanismul este unul singur: abuzul în serviciu al şefului Poliţiei Locale. Prin modificarea propusă a Codului Penal, nu va mai exista abuz în serviciu dacă nu va exista prejudiciu de cel puţin 200.000 lei. Deci dacă Poliţia Locală nu face niciun control timp de un an de zile, în ciuda atribuţiilor sale, nimeni nu răspunde nici administrativ nici penal. Soluţiile sunt cunoscute, le propunem de mulţi ani şi le vom propune acum de la nivelul Parlamentului: un control adevărat al procesului de construire prin centralizarea activităţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii (care să preia funcţionarii de la disciplină în construcţii din poliţiile locale), un registru unic naţional al construcţiilor în sistem GIS conectat cu Cartea Funciară care să cuprindă toate autorizaţiile şi toate procesele verbale de recepţie, o secţiune specializată a Parchetului pentru infracţionalitate în construcţii. Soluţii paralele pentru autorizaţiile de funcţionare'', a concluzionat Nicuşor Dan.

El a adăugat că dezbaterea din media despre autorizaţia ISU este corectă, dar este paralelă cu dezbaterea despre autorizaţia de funcţionare şi autorizaţia de construire la care s-a referit.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a anunţat că Bamboo nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, clubul fiind amendat de cinci ori în ultimii doi ani. Primăria Sectorului 2 a susţinut că localul nu avea autorizaţie de funcţionare. Avocatul clubului spune însă că localul funcţiona legal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici