„Constatările din procesul-verbal de control au fost următoarele: Ca urmare a controlului efectuat, în prezența, s-a constatat că la execuția podului a fost turnat betonul pentru realizarea plăcii de suprabetonare fără autorizarea fazei determinante de către ISC și consultant. Pentru neconvocarea la faza determinantă, executantul a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii 10/1995 art. 36 III, d) în valoare de 10.000 lei”, au tranmis marți reprezentanții ISC.
Potrivit inspectorilor în Construcții care au făcut măsurători în teren, au existat neclarități cu privire la grosimea plăcii de suprabetonare, pe două tronsoane de aproximativ 40 de ml. fiecare.
Inspectorii ISC au făcut aproape 30 de controale pe șantierul autostrăzii Ploiești – Buzău, lot care este inclus în Autostrada Moldovei A7.
„La acest obiectiv, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat peste 29 de controale și a verificat permanent respectarea prevederilor legale în domeniul calității în construcții în etapa de execuție și în faze determinante pentru rezistența mecanică și stabilitatea construcției. Valoarea acestei investiții este de 1,4 miliarde de lei”, au transmis reprezentanții ISC.
Autostrada Moldovei A7, de la Dumbrava la Pașcani cuprinde 13 loturi de drum și este finanțată prin PNRR. Potrivit proiectului, autostrada trebuie să fie gata până în 2026.
Proiectul Autostrăzii Moldovei A7 cuprinde 427 de kilometri de drum, de la de la Dumbrava, la Siret. De la Dumbrava la Pașcani, tronson de 320 km, finanțarea este asigurată prin fonduri PNRR.