Prigoană - candidatul PDL la funcţia despre care, în 2008, spunea că nu-l interesează

Silviu Prigoană este candidatul oficial al PDL la postul de primar general al Capitalei, funcţie despre care, în februarie 2008, spunea că nu îl interesează, el afirmând atunci că "în administraţia locală se accede prin partidele politice, iar ulterior, oamenii trebuie să recompenseze partidele".

250 afișări
Imaginea articolului Prigoană - candidatul PDL la funcţia despre care, în 2008, spunea că nu-l interesează

Prigoană - candidatul PDL la funcţia despre care, în 2008, spunea că nu-l interesează (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Câteva săptămâni mai târziu, în martie 2008, deputatul PDL era anunţat, pe surse din partid, posibil candidat la sectorul 4. "Independent nu candidez. Voi candida doar din partea unui partid care are un program coerent de guvernare, în care să se specifice transformarea Bucureştiului în Zonă Metropolitană, prin absorbţia judeţului Ilfov şi prin transformarea tuturor primarilor de sector în consilieri, iar primarul Capitalei să fie unicul ordonator de credite", preciza, la acel moment, pentru MEDIAFAX, Silviu Prigoană.

Silviu Prigoană nu a candidat până la urmă la localele din 2008. A câştigat însă, câteva luni mai târziu, un mandat de deputat, obţinând peste 50%, la primele legislative pe sistem uninominal. "O să insist să schimbăm Constituţia şi să desfiinţăm Senatul", explica el cu câteva luni înainte de a fi ales. Iar apoi, la câteva săptămâni de la instalarea în funcţie, făcea vâlvă declarând că va depune o iniţiativă legislativă privind mutarea parlamentului din Casa Poporului.

Nu a fost singura iniţiativă excentrică a deputatului. Tot în 2010, el a propus, pe rând, legalizarea prostituţiei, trecerea presei scrise şi online sub autoritatea CNA, trecerea TVR Internaţional în subordinea MAE sau schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan". A atras atenţia şi declaraţia sa că intenţionează să propună o modificare a Constituţiei astfel încât imnul naţional să fie schimbat şi a arătat că şi-ar fi dorit ca Ziua Naţională să fie sărbătorită vara.

La 31 mai 2010, a demisionat din PDL "fără ranchiună" în contextul discuţiei din partid ca membrii formaţiunii să renunţe la afacerile cu statul. S-a reînscris în septembrie şi, câteva luni mai târziu, în februarie 2011, uimea din nou după ce a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului pe o perioadă de doi ani. Cererea lui a fost respinsă, asemenea excentricelor sale iniţiative legislative.

Născut la 22 decembrie 1963 la Gherla, Prigoană a fost căsătorit de mai multe ori şi are patru copii, dintre care doi cu actuala soţie, Adriana Bahmuţeanu, de care s-a despărţit şi cu care s-a recăsătorit de patru ori.

Poveştile din viaţa sa personală, amplu prezentate în presă, l-au transformat într-un personaj de culoare cu mult înainte de a deveni faimos în politică. Cel mai des a fost asociat cu "pliciul", instrumentul cu care şi-ar fi lovit soţia potrivit declaraţiilor acesteia. Prigoană s-a dovedit a fi un om fără subiecte tabu. A vorbit de mai multe ori despre infirmitatea sa. Cel mai recent, anul trecut, spunea într-o emisiune la Realitatea TV : "Eu, cu un picior de lemn, am reuşit să îmi cresc doi copii fără nevastă şi să fac cinci televiziuni şi una dintre cele mai mari firme de salubrizare".

Nu este singura sa problemă de sănătate. În august 2010, el a fost internat în spital, unde i s-a montat un stent.

Deputatul PDL a avut principii nonconformiste şi în ceea ce priveşte studiile. El spunea, în aceeaşi emisiune: "Eu nu am făcut şcoală de televiziune, nu am făcut liceu de televiziune când am construit televiziuni. M-am dus şi am făcut cursuri şi am învăţat. Nu contează contextul. Eu mi-am dat la 27 de ani bacalauratul şi nu m-a întrebat nimeni niciodată dacă am nevoie de diploma aia, decât o singură dată, când m-am înscris la facultate. Cine vrea să facă carieră în ţara asta sau pe planetă, are porţile deschise. Nu e un capăt de lume. Am auzit aberaţii că nu a luat bacalaureatul şi s-a sinucis. Ce-i cu cretinitatea asta? Dacă am vrut să fac ceva, m-am specializat. Cine vrea să facă ceva, poate să facă. 75-80% din magnaţii planetei nici măcar nu au studii superioare".

Totuşi, contrar celor afirmate, Prigoană a obţinut licenţa în Drept de la Universitatea "Banatului" din Timişoara în 2011, an în care şi-a luat şi diploma de mediator din partea Medierea.ro.

Tot într-un mod colorat se descrie Silviu Prigoană şi pe propriul site: "Educaţie: bună, foarte bună, 7 ani de acasă în principal, restul nu contează; Cariera: fulminantă în media şi protecţia mediului; Recunoaştere: internaţională; Realizari: Honorius; Silvius; Maximus; Eduard Gabriel".

Prigoană a povestit despre el în numeroasele interviuri pe care le-a acordat de-a lungul vremii, că a făcut bani şi pe vremea lui Ceauşescu, printre altele filmând la nunţi, dar şi în America, unde s-a ocupat de imobiliare.

A avut un succes extraordinar în afaceri şi în România, unde a început să investească masiv în media în 2001, când a înfiinţat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV şi Taraf TV. A deţinut şi 10% din acţiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Potrivit site-ului Wikipedia, deţine în continuare licenţe pentru două canale, Meteo TV şi Manele TV. Mai deţine şi Sigma TV şi acţiuni la Teleshop 24. Potrivit aceleiaşi surse, este coproprietar la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deţine şi revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic şi RTL (Romanian Television of America), precum şi postul de radio Etno FM. Până în anul 2006, a deţinut şi revista săptămânală de sport Fanatik.

În ianuarie 2002, primarul general al Capitalei de la acel moment, Traian Băsescu, acuza că primari, viceprimari, directori de firme, consilieri municipali şi membrii ai clientelei politice sînt beneficiarii aşa-ziselor locuinţe pentru tinerii căsătoriţi construite de ANL. ˝Pe primele zece locuri se află numai năpăstuiţi, cum ar fi arhitectul şef de la sectorul 3, Ştefan Dumitraşcu. Un alt tînăr şi neliniştit este domnul primar Eugen Pleşca şi nu putea să lipsească din garnitura de tineret domnul viceprimar Valentin Timnea, un tînăr absolvent de facultate, care a contractat prin ANL o locuinţă în complexul Vitioara. Mergînd mai departe, pe locul patru găsim un director adjunct al unei firme de salubrizare, urmat de şeful său, Silviu Prigoană (n.r. - directorul firmei de salubrizare Rosal, care efectuează curăţenia sectorului 3), care, de asemenea, are dinţi de lapte. Imediat după aceştia ne întîlnim cu cel care a contractat Piaţa Sălăjan, după care urmează consilierul municipal Doru Giugula, un alt tînăr năpăstuit miluit de ministrul Miron Mitrea", spunea atunci Băsescu.

Între timp, Prigoană a devenit membrul PDL cotat în sondaje suficient de bine încât să aibă şanse împotriva lui Oprescu. Din vara lui 2011, în PDL s-a vorbit pe surse sau oficial despre posibilitatea ca Silviu Prigoană să fie desemnat candidat la conducerea Primăriei Generale. Odată cu trecerea timpului, zvonurile despre această posibilă candidatură s-au înteţit, iar declaraţiile unora dintre liderii democrat-liberali nu i-au fost întotdeauna favorabile. În urmă cu doar 10 zile, Prigoană - ales de altfel înlocuitorul lui Boldea la Comisia Juridică - spunea că nu mai candidează din partea PDL la alegerile pentru Bucureşti, fiind nemulţumit că "greii partidului" Teodor Baconschi, Cristian Preda şi Theodor Paleologu nu îl consideră "suficient de intelectual" ca să reprezinte partidul.

Înainte de Crăciunul trecut, Prigoană a avut un moment de autentică sensibilitate. "Dacă există Moş Crăciun, vreau să-mi aducă bunica înapoi", a spus el. Anul 2012 i-a adus însă, până acum, candidatura la Primăria Capitalei. Care, la doar câteva ore de la anunţare, este deja oficial contestată de un coleg de partid: Cristian Preda.

Preda a afirmat, pe blog, că nu poate susţine candidatura la Bucureşti a lui Silviu Prigoană, menţionând că PDL nu vrea să înveţe din greşeli şi că s-ar putea ca formaţiunea să înveţe doar din înfrângeri.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici