Proiectul de lege privind energia, aprobat de Guvern într-o şedinţă din care au lipsit miniştrii UDMR

Legea privind energia şi liberalizarea preţurilor, considerată prioritară de premier, a fost aprobată, vineri, de Guvern în absenţa vicepremierului Marko Bela, a liderului UDMR, ministrul Kelemen Hunor, şi a altor miniştri ai Uniunii, singurul prezent fiind cel al Sănătăţii, Ladislau Ritli.

374 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege privind energia, aprobat de Guvern într-o şedinţă din care au lipsit miniştrii UDMR

Proiectul de lege privind energia, aprobat de Guvern într-o şedinţă din care au lipsit miniştrii UDMR (Imagine: www.gov.ro)

Membrii UDMR au plecat joi în teritoriu pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Şedinţa de vineri a Guvernului a fost una extraordinară, dedicată problemei energiei.

La sfârşitul lunii februarie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat miniştrilor să nu îşi mai trimită secretarii de stat la reuniunile Guvernului, ci să vină personal la şedinţe, observând că această cerinţă, formulată şi la începutul mandatului de prim-ministru, nu a fost respectată de către unii membri ai Cabinetului.

Întrebat atunci de jurnalişti despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a declarat că premierul a cerut ca şedinţele de guvern să se desfăşoare, "de preferinţă" cu titularii portofoliilor ministeriale, iar secretarii de stat să participe doar dacă absenţa miniştrilor este motivată.

Proiectul de lege privind energia, care urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere, este considerată prioritară de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, acesta având, marţi, şi o discuţie pe această temă cu preşedintele PSD, Victor Ponta.

"Discuţia pe care premierul a avut-o la telefon cu preşedintele PSD a vizat exclusiv priorităţile legislative ale Guvernului şi modul în care ele, înţelese ca reprezentând interesul naţional, pot fi dezbătute în Parlament de către putere şi opoziţie deopotrivă. Aceste priorităţi vizează în perioada imediat următoare legislaţia aferentă Pachetului 3 - energie", a transmis atunci Guvernul.

Proiectul de lege privind energia reglementează acest domeniu la solicitarea Comisiei Europene (CE) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate în prezent de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar CE şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici