PSD a elaborat legea privind mandatele aleşilor locali. Cu ce merg la negocieri

  • PSD le-o ia înainte celorlalte forţe politice, şi vine cu legea privind mandatele aleşilor locali
  • Ei vor prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie
  • Pentru ca mandatele să fie prelungite până la cel târziu 1 noiembrie, alegerile locale trebuie organizate până la începutul lui octombrie
  • Social-democraţii cer şi înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor
  • CCR a cerut Parlamentului şi Guvernului să ajungă la consens
2160 afișări
Imaginea articolului PSD a elaborat legea privind mandatele aleşilor locali. Cu ce merg la negocieri

PSD vrea să stai cu actualul primar până în noiembrie. Ce lege au elaborat pentru a merge la negocieri

Marcel Ciolacu a făcut apel la celelalte forţe politice, în urma deciziei CCR, să stea la masă, să ajungă la consens în ce priveşte alegerile locale. Social-democraţii le-au luat-o înainte celorlalţi şi au elaborat o lege. Legea propusă de ei prevede prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie.
 
De la validarea rezultatului până la depunerea jurământului, e nevoie de 15 zile pentru îndeplinirea procedurilor legale.

Mediafax a făcut rost de proiectul de lege al PSD.

LEGE

privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernuluinr. 57/2019 privind Codul administrativ

              Având în vedere că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale nu pot fi realizate fără riscuri majore la adresa sănătăţii publice şi fără încălcarea măsurilor dispuse de autorităţile medicale,

              Ţinând cont de faptul că alegerile trebuie să se desfăşoare într-un climat sigur, de natură să permită exercitarea efectivă a drepturilor fără restrângeri ale drepturilor politice şi cu asigurarea siguranţei tuturor celor implicaţi,

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Art.1-Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020.

Social-democraţii mai cer ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, nu Guvern, cum se întâmplă în momentul de faţă. CCR a decis, miercuri, că atât Ordonanţa Guvernului privind mandatele aleşilor locali, cât şi legea prin care Parlamentul şi-a derogat atribuţia de a stabili data localelor, sunt neconstituţionale. Judecătorii au cerut ca cele două puteri, legislativă şi executivă, să ajungă la colaborare constituţională.

Art.2 (1)-Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

              (2) – În cazul prevăzut de alin. (1), prin derogare de la art. 126 alin. (1) Legea nr. 115/2015 cu modificările şi completările ulterioare, în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul stabileşte, prin Hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Hotărârea privind cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale, Hotărârea privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale şi Hotărârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se publică împreună în MonitorulOficial al României, Partea I.

              (3) În cazul prevăzut la alin. (1), termenele prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia duratei campaniei electorale, a termenului pentru depunerea candidaturilor şi a termenului de 24 de ore, se reduc la jumătate. Dacă din operaţiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracţiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracţiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul.

PSD cere şi reducerea la jumătate a numărului de susţinători necesari pentru depunerea candidaturilor.

Art.3-Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate.

Art.4-Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 şi art. 51 alin. (5) dinLegeanr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respective pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători.

Art.5-La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49-51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic, în condiţiile legii.

Art.6-Metodologia de aplicare a prevederilor art.(6) se stabileşteprinhotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, adoptatăîncelmult 30 de zile de la data intrăriiînvigoarea prezenteilegi, cu consultareaAutorităţiipentruDigitalizareaRomâniei.

Art.7-Alineatul(3) al articolului 151 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrative publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau catastrofa ori alte situaţii expres prevăzute de lege atunci când, din  cauza acestor situaţii, nu  pot   fi  organizate alegeri în condiţiile alin.(1).

Datele dorite de liberali sunt 27 septembrie sau 4 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici