PSD+PC votează Codurile de procedură civilă şi penală şi Legea ANI

Grupul Alianţei PSD+PC vor vota în favoarea Codurilor de procedură civilă şi penală şi a Legii ANI, pe motiv că prevederile codurilor duc la creşterea încrederii cetăţenilor în justiţie, iar forma Legii ANI asigură transparenţă totală a declaraţiilor de avere.

17 afișări
Imaginea articolului PSD+PC votează Codurile de procedură civilă şi penală şi Legea ANI

PSD+PC votează Codurile de procedură civilă şi penală şi Legea ANI (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Deputaţii Bogdan Ciucă, Mircea Duşa, Ciprian Nica şi Florin Iordache au făcut marţi această precizare, într-o conferinţă de presă, arătând că cele trei proiecte sunt foarte importante şi contează la întocmirea raportului pe justiţie al Comisiei Europene.

Ciucă a precizat că prevederile Codului de procedură civilă urmăreşte preocuparea ca instanţele de judecată să fie degrevate de procedurile nelitigioase.

"PSD+PC susţine adoptarea celor două Coduri. Grupul PSD+PC şi-a făcut treaba cu profesionalism şi fără comandă politică. Sunt coduri moderne, şi suntem foarte preocupaţi să găsim soluţii alternative la instanţele de judecată", a afirmat Ciucă.

Florin Iordache a spus că la Codul de procedură penală au fost aduse elemente de noutate cum ar fi introducerea judecătorului de Cameră Preliminară care are rolul ca, în 10-15 zile, să constate dacă au fost îndeplinite procedurile legale ale rechizitoriului procurorului. Iordache a arătat că, astfel, durata proceselor va scădea. "A dispărut recursul ca şi cale ordinară", a mai spus deputatul PSD, adăugând că apar arestul la domiciliu şi procedura expertizei.

"Aceste prevederi cresc încrederea populaţiei în justiţie şi dau un semnal că România nu mai are nevoie de monitorizare pe justiţie", a spus Florin Iordache, arătând că Parlamentul şi-a îndeplinit rolul important de a legifera, Guvernul urmând să vină cu cele două legi pentru aplicarea Codului Penal cu Codul de Procedură Penală, precum şi pentru aplicarea Codului Civil cu Codul de Procedură Civilă.

În ceea ce priveşte Legea ANI, Iordache a precizat că a dorit să existe o singură declaraţie de avere şi de interese şi să existe o totală transparenţă a acestor declaraţii.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, Codul de procedură civilă, Legea ANI şi dezbate Codul de procedură penală. Votul final la aceste proiecte va fi dat în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care reînnoieşte solicitarea ca, până la intrarea în vacanţa parlamentară, cele două Camere să aprobe proiectele Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi Legea ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici