PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public

PSD va ataca Legea pensiilor la Curtea Constituţională pentru desfiinţarea pensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensii, a precizat deputatul PSD Ioan Cindrea, joi, într-o conferinţă de presă.

66 afișări
Imaginea articolului PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public

PSD va ataca Legea pensiilor la CC pentru introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

El a explicat că este vorba despre pensiile militarilor, poliţiştilor şi ale judecătorilor.

"Este vorba despre desfiinţarea pensiilor ocupaţionale. Mă refer la militari, mă refer la poliţişti, mă refer la cuprinderea în sistemul de pensii a judecătorilor. Îi obligă să contribuie conform art. 6 punctul II, să devină contributori şi beneficiari ai sistemului public de pensii", a spus Cindrea.

El a precizat că, practic, legile speciale care au fost date în 2001 şi 2002, înainte de integrarea României în UE, vor fi desfiinţate prin această lege, deşi la momentul respectiv au fost adoptate în baza obligaţiilor pe care România le avea în vederea aderării.

Deputatul PSD a mai arătat că introducerea pensiilor ocupaţionale în sistemul public de pensii nu va face decât să crească deficitul fondului de pensii.

Cindrea a adăugat că "Guvernul şi puterea actuală poartă toată responsabilitatea aplicării acestei legi".

Deptatul PSD a apreciat că această lege va aduce prejudicii enorme pensionarilor, prin scăderea dramatică a puterii de cumpărare, precum şi prin înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată şi de invaliditate.

"Noi suntem convinşi că această sesizare îşi va găsi un răspuns favorabil prin declararea legii sistemului public de pensii ca fiind neconstituţională", a spus Cindrea.

Ioan Cindrea a explicat şi motivele pentru care PSD nu a votat Legea pensiilor, în special menţinerea punctului de pensie la valoarea actuală.

"Calculele noastre ne arată că punctul de pensie a scăzut anul acesta la 39% faţă de salariul mediu brut şi că tendinţa în anii următori este o apropiere faţă de valoarea critică de 30% din salariul mediu brut", a spus Cindrea.

PSD a refuzat să voteze Legea pensiilor şi din cauză creşterii vârstei de pensionare pentru femei, care este "inacceptabilă".

Cindrea a mai spus că un alt motiv pentru care PSD nu a votat legea este creşterea penalizărilor în cazul pensiilor anticipate de la 30% la 40%.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea social-democrată va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constituţională, în termenul legal prevăzut înainte de promulgarea actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici