Raeţchi vrea o poziţie a Comisiei de apărare privind armele nucleare/Şeful Comisiei: Nu e necesar, aşteptăm vizita lui John Kerry la Ankara şi poziţia SUA sau măcar a ambasadei

Deputatul Ovidiu Raeţchi a solicitat întrunirea Comisiei de apărare pentru că speculaţiile privind transferul armelor nucleare din Turcia în România, care fac parte dintr-un scenariu hollywoodian, pot afecta siguranţa naţională, preşedintele Comisiei declarând însă că răspunsul MAE e suficient.

1005 afișări
Imaginea articolului Raeţchi vrea o poziţie a Comisiei de apărare privind armele nucleare/Şeful Comisiei: Nu e necesar, aşteptăm vizita lui John Kerry la Ankara şi poziţia SUA sau măcar a ambasadei

Raeţchi vrea o poziţie a Comisiei de apărare privind armele nucleare/Şeful Comisiei: Nu e necesar, aşteptăm vizita lui John Kerry la Ankara şi poziţia SUA sau măcar a ambasadei

"Este necesară întrunirea rapidă a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru a da un răspuns ferm în chestiunea presupusului transfer al armelor nucleare în România", declarat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit unui comunicat remis joi MEDIAFAX.

Ovidiu Raeţchi a susţinut că informaţia potrivit căreia SUA a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. "Informaţiile au fost deja respinse <<cu fermitate>> de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă", susţine Ovidiu Raeţchi.

Raeţchi a subliniat că presupusul transfer al armelor despre care a relatat site-ul EurActiv.com, citând surse anonime, nu este altceva decât un scenariu de tip hollywoodian. "Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României", a susţinut deputatul PNL.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Comisiei de apărare, deputatul PSD Ion Mocioalcă, a declarat că nu va da curs solicitării deputatului PNL, precizând că răspunsul dat de Ministerul Afacerilor Externe este clar. "Nu (se va reuni Comisia de apărare-n.r.). A dat un răspuns Ministerul de Externe. Noi nu suntem organ de anchetă. Haideţi să aşteptăm vizita lui John Kerry la Ankara şi poziţia SUA sau măcar a ambasadei", a declarat preşedintele Comisiei de apărare.

Statele Unite ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a respins scenariul. "Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie", a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la Buzău.

De asemenea, fostul ministu de Externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că legislaţia internă interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, România fiind şi membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici