Remus Cernea vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane

Deputatul Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar deţinerea lor în captivitate să fie interzisă, el spunând că oamenii de ştiinţă au stabilit acest lucru în urmă cu patru ani.

1649 afișări
Imaginea articolului Remus Cernea vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane

Remus Cernea vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane (Imagine: Shutterstock)

Cernea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a iniţiat acest proiect de lege bazându-se pe o concluzie a unor oameni de ştiinţă, care acum patru ani au stabilit că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane.

"În 2010, un grup de oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul delfinilor timp de mulţi ani au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora ar trebui să reprezinte o bază pentru care delfinii să fie consideraţi persoane non-umane datorită inteligenţei lor, complexităţii relaţiilor sociale pe care le au şi chiar şi abilităţii de a comunica inclusiv cu noi. Ştiţi bine că au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol", a afirmat Remus Cernea.

El a mai spus că deţinerea unui delfin în captivitate reprezintă o formă de cruzime.

"Acum este interzisă vânătoarea şi uciderea lor, dar sunt încă victime ale unor comportamente pe care le avem. Îi ţinem în cuşti, un delfinariu este o cuşcă pentru un delfin, a-i ţine în captivitate este o formă de cruzime şi denotă o lipsă de înţelegere faţă de capacitatea şi gradul de inteligenţă a acestor fiinţe. De aceeea, propun o lege inspirat din acest apel făcut de comunitatea ştiinţifică în 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane", a explicat deputatul.

Conform acestui proiect de hotărâre, încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor va fi interzisă, iar delfinii ţinuţi în captivitate trebuie eliberaţi în cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare a acestei legi, se mai arată în proiect.

Cernea a menţionat că în India a fost luată o asemenea decizie încă de anul trecut, delfinii fiind consideraţi acolo persoane non-umane.

Deputatul a spus că va depune proiectul de lege la începutul sesiunii parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici