Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation răspund preşedintelui Băsescu, care le-a cerut să bea apă din iazul de decantare

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) îi răspund preşedintelui Traian Băsescu, care i-a invitat pe aceştia să fie primii care vor bea apă din iazul de decantare de la exploatarea auriferă: "Deja am băut".

2094 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation răspund preşedintelui Băsescu, care le-a cerut să bea apă din iazul de decantare

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation răspund preşedintelui Băsescu, care le-a cerut să bea apă din iazul de decantare (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

Într-un film de câteva secunde, directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, bea apă din iazul de control de la exploatarea minieră Martha, a companiei Newmont, unul dintre acţionarii Gabriel Resources, compania care deţine 80% din RMGC, scrie gandul.info, care prezintă o înregistrare video. Filmarea a fost realizată în toamna anului trecut.

"Nu mi-a fost teamă să beau din apa din iazul de control, nici nu m-am simţit rău după aceea. E ca şi cum ai bea cafea dimineaţa. În cafea, concentraţia de cianuri este de 6-7 mg/litru ( 7 ppm - părţi pe milion)", a declarat Dragoş Tănase.

Tănase a mai spus că "fără probleme" va bea apă şi din iazul de decantare de la Roşia Montană, după primirea avizului de mediu pentru demararea proiectului minier.

Nivelul de cianură în iazul de la exploatarea minieră din Noua Zeelandă este de circa 15 mg/litru. Proiectul Roşia Montană este proiectat la un nivel de 5 mg/litru, spun oficialii RMGC.

Preşedintele Traian Băsescu a spus duminică, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată de ProTv, că îi va invita pe investitorii de la exploataţia auriferă de la Roşia Montană să fie primii care beau apă din iazul de la Roşia Montană, pentru a demonstra că apa nu este poluată cu cianuri.

"Proiectul de la Roşia Montană este proiectat pentru 5 ppm (părţi pe milion -n.red.) cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am văzut specialişti care spun că în cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu îi invit, când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic", a spus zâmbind Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici