Rus: Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor Ungariei pentru declaraţiile defăimătoare ale şefului Parlamentului

Ministrul de Interne, Ioan Rus, consideră că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile "defăimătoare" la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo. Rus a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj, că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta.

847 afișări
Imaginea articolului Rus: Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor Ungariei pentru declaraţiile defăimătoare ale şefului Parlamentului

Ioan Rus (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Am pregătit un documentar pentru premierul Victor Ponta despre cazul Nyiro Josef la eventuala întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, de vineri. Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă aşteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că preşedintele Parlamentului ungar a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României. Dar a stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească şi înainte de a-şi cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei", a spus Rus.

Acesta a adăugat că aşteaptă "să vină scuze şi să dispară problema", nu să se meargă "pe varianta de a declara persona non grata pe cineva".

"Depinde mai mult de ei decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmaţiile, eu mă gândeam că Viktor Orban va cere scuze din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei. Cineva trebuie să îşi ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi de cultură politică, şi limbajul şi conţinutul afirmaţiei", a spus ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, autorităţile române au gestionat "absolut legal chestiunea cu Nyro Joszef" şi au mers pe o variantă administrativă, "cea mai elegantă, să nu se întâmple un lucru în legătură cu care noi am informat partea maghiară".

"Am explicat că nu suntem de acord să se facă un eveniment în legătură cu persoana respectivă dat fiindcă există o sensibilitatea a românilor vizavi de o astfel de chestiune, a organizaţiilor evreieşti, Nyiro aparţinând unei ideologii fasciste, am explicat că nu posibil să se facă într-o zi de Rusalii catolice. Încercarea de a deturna o activitate creştinească într-una politică sau electorală era în afara unor reguli civilizate, de relaţii între două ţări. Partea maghiară nu a răspuns pozitiv, ci a continuat, iar noi am demonstrat că România nu este un sat fără câini”, a conchis Ioan Rus.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici