Scrisoarea premierului Dăncilă către Comisia Europeană | Tăriceanu: E nevoie de lămuriri, mecanismul de verificare e o ingerinţă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că a felicitat-o pe Viorica Dăncilă pentru scrisoarea trimisă Comisiei Europene, adăungând că demersul mecanismului de verificare din cadrul MCV este o ingerinţă nepermisă care afectează independenţa justiţiei şi că e nevoie de lămuriri.

316 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea premierului Dăncilă către Comisia Europeană | Tăriceanu: E nevoie de lămuriri, mecanismul de verificare e o ingerinţă

Scrisoarea premierului Dăncilă către Comisia Europeană | Tăriceanu: E nevoie de lămuriri, mecanismul de verificare e o ingerinţă

„Aseară am discutat şi cu doamna prim-ministru, ne-am întâlnit la concertul lui Tudor Gheorghe. Am felicitat-o pentru scrisoarea pe care a trimis-o preşedintelui Comisiei Europene în legătură cu lista neagră întocmită de funcţionarii de la Bruxelle în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat Tăriceanu, la Paralament.

Referitor la faptul că tonul scrisorii trimisă de către Dăncilă Comisiei Europene este mai blând în limba engleză decât în română, preşedintele Senatului a precizat că tonul este aspectul secundar în această chestiune.

„E vorba de o chestiune extrem de serioasă, şi mie mi se pare că... N-am ştiut de acea scrisoare, până în momentul în care a apărut în presă. (...) Sunt lucruri care dovedesc că unii din funcţionarii de la Bruxelles, aşa cum am spus-o şi în trecut, nu înţeleg că între Comisia Europeană şi România trebuie să fie o relaţie de parteneriat şi unii o văd altfel, nu înţeleg că România este o ţară independentă şi suverană şi fac astfel de scrisori şi demersuri şi cred că, de aceea, o clarificare este absolut necesară”, a precizat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că nu există o schimbare de ton între România şi Comisia Europeană, în urma acestei scrisori.

„Există o necesară clarificare a modului în care unii funcţionari de la Comisie, nu Comisia cu preşedintele Comisiei. Eu sunt convins că domnia sa nu face astfel de confuzii, dar unii dintre funcţionarii de acolo şi-au asumat un rol care nu este normal, un fel de rol de tătic, de tutore al autorităţilor române. Mecanismul, vă aduc aminte, se numeşte de cooperare şi verificare, cooperare întâi, şi verificare. În cadrul mecanismului de verificare, acest demers, aşa cum a fost el formulat, reprezintă o ingerinţă nepermisă care afectează independenţa justiţiei, pentru că acest gen de scrisori care au fost circulate la Ministerul Justiţiei, au ajuns la CSM, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, induc în mod clar o presiune asupra magistraţilor care afectează independenţa justiţiei şi mi se pare inacceptabil aşa ceva. Şi de aceea cred că e nevoie de o clarificare, nu este nimic anormal. Important este ca pe viitor asemenea atitudini să nu se mai întâlnească”, a conchis Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în document aceasta solicitând ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerinţe în justiţie e unul autentic. Dăncilă afirmă că informările lui Tudorel Toader arată că era o practică repetată.

Dăncilă cere, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiţiei de la acel moment, Mona Pivniceru, şi care conţine 21 de cerinţe adresate guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaţei si stabilirea paşilor de urmaţi în cazuri de corupţie cunoscute, fiind date şi nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici