Şedinţă comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, la Neptun

Guvernele României şi Republicii Moldova vor avea, marţi, o şedinţă comună, în staţiunea Neptun, condusă de prim-ministrul Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ, şedinţă la care se vor stabili noile proiecte comune ale celor două state.

772 afișări
Imaginea articolului Şedinţă comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, la Neptun

Şedinţă comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, la Neptun

Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chişinău, în 27 august, când au fost stabilite priorităţile pentru agenda bilaterală în următoarele luni şi a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adiţional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate în baza acestui acord. O atenţie specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, precum şi în domeniul transporturilor, prin proiectarea şi realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate în cadrul şedinţei vizează domenii ale agriculturii şi protecţiei mediului, dar şi sprijin în dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe în Republica Moldova.

O componentă specială din programul de asistenţă financiară acordată de România va fi domeniul învăţământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcţie de grădiniţe, în special în mediul rural, precum şi extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova.

De asemenea, vor fi stabilite priorităţile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiştilor din administraţia publică. Miniştrii economiei vor propune iniţierea de acţiuni comune de promovare comercială externă şi acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din Republica Moldova.

O altă temă care se va pune în discuţie, marţi, este legată de faptul că Guvernul României urmăreşte cu preocupare situaţia financiară dificilă prin care trece în prezent Republica Moldova şi încurajează iniţiativele Guvernului de la Chişinău pentru asanarea şi stabilizarea sectorului bancar precum şi pentru încheierea unui acord cu FMI.

Totodată, este de aşteptat ca pe agenda convorbirilor în plen, în cadrul întâlnirilor separate ale prim-miniştrilor Victor Ponta şi Valeriu Streleţ precum şi în discuţiile sectoriale ale miniştrilor de resort, să fie incluse aspecte recente ale evoluţiilor în parcursul european al Republicii Moldova precum şi teme regionale de actualitate care preocupă cele două ţări.

"Reprezentanţii Guvernului României vor exprima susţinerea puternică pentru continuarea parcursului către Uniunea Europeană al Republicii Moldova şi îndemnul la consolidarea stabilităţii politice, economice şi sociale, în baza normelor şi exigenţelor europene privind funcţionarea statului de drept şi a mecanismelor democratice", se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici