Sfârşitul sistemului bipartid în SUA? Foşti republicani şi democraţi au înfiinţat o nouă formaţiune politică

Zeci de foşti oficiali republicani şi democraţi au anunţat miercuri înfiinţarea unui al treilea partid politic naţional pentru a atrage milioane de alegători despre care spun că sunt consternaţi de ceea ce ei consideră a fi sistemul disfuncţional al Americii cu două partide.

2664 afișări
Imaginea articolului Sfârşitul sistemului bipartid în SUA? Foşti republicani şi democraţi au înfiinţat o nouă formaţiune politică

Sursa foto: Twitter Andrew Yang

Noul partid, numit Forward(Înainte), va fi co-prezidat iniţial de fostul candidat democrat la preşedinţie Andrew Yang şi Christine Todd Whitman, fost guvernator republican al statului New Jersey. Ei speră ca partidul să devină o alternativă viabilă la partidele republican şi democrat care domină politica americană, scrie Reuters.

Liderii partidului vor organiza o serie de evenimente în zeci de oraşe în această toamnă pentru a-şi prezenta platforma şi a atrage sprijin. Aceştia vor organiza o lansare oficială la Houston pe 24 septembrie şi prima convenţie naţională a partidului într-un oraş important din SUA în vara anului viitor.

Noul partid este format prin fuziunea a trei grupuri politice care au apărut în ultimii ani ca reacţie la sistemul politic american din ce în ce mai polarizat şi blocat. Liderii au citat un sondaj care arăta că un număr record de două treimi dintre americani cred că este nevoie de un al treilea partid.

Fuziunea implică Mişcarea Renew America, formată în 2021 de zeci de foşti oficiali din administraţiile republicane ale lui Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush şi Donald Trump; Partidul Forward, fondat de Yang, care a părăsit Partidul Democrat în 2021 şi a devenit independent; şi Mişcarea Serve America, un grup de democraţi, republicani şi independenţi al cărui director executiv este fostul congresman republican David Jolly.

Cei doi piloni ai platformei noului partid sunt "revigorarea unei economii echitabile şi înfloritoare" şi "să le ofere americanilor mai multe opţiuni în alegeri, mai multă încredere într-un guvern care funcţionează şi mai mult cuvânt de spus în viitorul nostru".

Partidul, care este centrist, nu are încă politici specifice. Acesta va spune la lansarea sa de joi: "Cum vom rezolva marile probleme cu care se confruntă America? Nu la stânga. Nu de dreapta. Înainte".

Din punct de vedere istoric, partidele terţe nu au reuşit să prospere în sistemul bipartidist american. Ocazional, acestea pot avea un impact asupra alegerilor prezidenţiale. Nu este clar cum ar putea noul partid Forward să influenţeze perspectivele electorale ale oricăruia dintre partide într-o ţară atât de profund polarizată. Analiştii politici sunt sceptici că poate avea succes.

Forward îşi propune să obţină înregistrarea în partid şi accesul la vot în 30 de state până la sfârşitul anului 2023 şi în toate cele 50 de state până la sfârşitul anului 2024, la timp pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024. Îşi propune să prezinte candidaţi pentru cursele locale, cum ar fi consiliile şcolare şi consiliile municipale, în camerele de stat, în Congresul SUA şi până la preşedinţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici