Shimon Peres: Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a apreciat, joi, după întâlnirea cu omologul român, că Traian Băsescu este unul dintre cei mai importanţi lideri ai timpurilor actuale, iar la România s-a referit folosind o metaforă a autorului Vladimir Nabokov despre transformarea unei larve în fluture.

52 afișări
Imaginea articolului Shimon Peres: Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre

Shimon Peres: Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Traian Băsescu poate fi considerat unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre. Atunci când el spune «da», este «da». Atunci când spune «nu», este «nu». Iar acum a luat o poziţie foarte responsabilă faţă de Iran, o poziţie pozitivă în încurajarea păcii între noi şi palestinieni. (...) Şi am fost profund mişcat când, la moartea piloţilor noştri, preşedintele a pus deoparte multele lucruri importante ce le avea pe agenda sa şi s-a ocupat personal de această problemă, astfel încât aceştia să fie aduşi acasă cât mai curând", a spus Shimon Peres.

Peres a spus că este conştient că aceasta nu a fost o datorie a şefului statului, ci "expresia înaltei umanităţi a preşedintelui Traian Băsescu".

"Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre perioade ale istoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au ajutat la construirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şi cultura şi dragostea pentru România", a spus Shimon Peres, care a adăugat că doreşte să mulţumească pentru aceasta poporului român.

"Este o prietenie între popoarele noastre care nu se va termina, care va merge mai departe în timp şi în istorie", a spus Peres.

Referindu-se apoi la România, el a spus că este conştient de problemele economice cu care se confruntă această ţară şi a folosit o mnetaforă a scriitorului Vladimir Nabokov.

"Faimosul autor Nabokov era colecţionar de fluturi şi a fost odată întrebat când se transformă larva în fluture. Răspunsul lui a fost: atunci când simte o durere în umeri, pentru că încep să îi apară aripile. Pot să fac această analogie. Cred că ceea ce se întâmplă în România este că, de fapt, apar aripile pentru a zbura. Iar asta este dureros, dar şi promiţător, în acelaşi timp. Trăim într-o vreme în care trebuie să zburăm, iar România poate avea nişte aripi măreţe", a spus Shimon Peres.

Shimon Peres a mai spus că a fost în România de trei ori şi că de fiecare dată a văzut o Românie diferită. "România de astăzi e diferită de celelalte două pe care le-am vizitat în trecut. Am vizitat o Românie parte din Balcani, România trăia sub ameninţare. Azi, România e parte din Europa (...) şi văd o Românie democratică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici