Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor Dan, printre participanţii la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot s-a răzgândit şi participă, după ce a fost invitat de Iohannis - FOTO

Jurnalistul Liviu Mihaiu, Sorin Ioniţă, Cristina Guset, Nicuşor Dan, dar şi Claudia Postelnicescu, reprezentantă a mişcării Iniţiativa România, au fost prezenţi la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot a participat şi el, deşi liderul trupei Viţa de Vie anunţase, pe Facebook, că prezenţa sa la aceste discuţii nu ar fi decât "o altă improvizaţie".

26854 afișări
Imaginea articolului Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor Dan, printre participanţii la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot s-a răzgândit şi participă, după ce a fost invitat de Iohannis - FOTO

Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor Dan, printre participanţii la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot s-a răzgândit şi participă, după ce a fost invitat de Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 17:13 - Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică

Reprezentanţii societăţii civile care au venit, vineri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut preşedintelui un guvern fără corupţi şi o nouă clasă politică, replica şefului statului fiind, potrivit unor participanţi, ca aceştia să se implice politic, eventual înfiinţând noi partide.

UPDATE 14:13 - Preşedintele Iohannis urmează să facă declaraţii de presă în jurul orei 15.00

Klaus Iohannis urmează să facă declaraţii de presă, vineri, la Palatul Cotroceni, în jurul orei 15.00, pentru a prezenta concluziile consultărilor care au avut loc în aceste zile cu partidele parlamentare şi cu reprezentanţii societăţii civile, respectiv organizaţii neguvernamentale şi protestatari.

Declaraţiile de presă vor avea loc după ce vor fi finalizate discuţiile care au loc, la această oră, cu reprezentanţii societăţii civile, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 13:40 - Iohannis a început consultările cu societatea civilă: E o întâlnire atipică, în vremuri deosebite

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile au început, şeful statului spunându-le acestora, la începutul discuţiilor, că este o întâlnire atipică, în vremuri deosebite, declanşatorul fiind tragedia din Clubul Colectiv.

"Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanşator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mişcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mişcarea cu care avem acum de a face este considerabil mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă", a spus Iohannis, după ce i-a primit la Cotroceni pe membrii delegaţiei.

Preşedintele a afirmat că oamenii aşteaptă acum, pe bună dreptate, o schimbare a modului în care se face politică, iar consultările cu societatea civilă au un rol aici. Klaus Iohannis s-a angajat să transmită mesajele reprezentanţilor societăţii civile şi ai protestatarilor către politicieni.

Lista completă a delegaţiei societăţii civile

Delegaţia este formată din 20 de membri ai societăţii civile, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Este vorba despre Sorin Ioniţă (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan ( Asociaţa Salvaţi Bucureştiul), Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta), Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România), Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România), Ştefan Dărăbuş (HHC România), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România), Dragoş Slavescu, medic, Octavian Berceanu. 

Realizatorul de radio şi televiziune Liviu Mihaiu anunţase, pe contul său de Facebook, că a fost sunat de la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru, precizând că se va duce la consultările cu Klaus Iohannis pentru a-i reprezenta "pe cei care se simt nereprezentaţi", deoarece i-au cerut acest lucru mai mulţi oameni zilele trecute.

"Reprezint un mediu foarte ostracizat: societatea civilă organizată profesional şi presa. două domenii faţă de care Statul s-a comportat subversiv şi ostil, făcând tot posibilul să le ocupe. Reprezint mai degrabă Piaţa Universităţii 1990, loc în care am manifestat importiva sistemului aşa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluţie şi au fost alergaţi pe străzi la Mineriade", a scris Liviu Mihaiu.

El a precizat că a fost prezent în 1989, cu arma-n mână la Revoluţie şi ştie exact cine a deturnat-o din mâinile cetăţenilor transformând România într-un stat captiv.

"Am 25 de ani de jurnalism în care am scris mii de pagini de anchete despre corupţia politico-adminitrativă. N-aş vrea ca azi la Cotroceni să fie numai uniformele societăţii «civile» de casă a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother. Mi-au cerut-o mai mulţi oameni zilele trecute şi mă duc să-i reprezint pe cei care se simt nereprezentaţi. Amin", a mai scris Liviu Mihaiu.

Cu câteva ore înainte de începerea discuţiilor, Palatul Cotroceni a informat că a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la protestatari, fiecare conţinând una sau mai multe propuneri de persoane care solicitau să participe la consultări.

Care sunt revendicările prezentate preşedintelui

Organizaţii neguvernamentale reprezentate la discuţii îi transmiseseră preşedintelui o listă de revendicări: desemnarea unui premier credibil; revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct; întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI; revocarea Avocatului Poporului; dizolvarea comisiilor SRI şi SIE; aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate; respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie.

De ce s-a răzgândit Adrian Despot 

Adrian Despot a scris vineri dimineaţa, pe Facebook, că participarea sa în calitate de reprezentant al protestatarilor la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi decât o altă improvizaţie, cântăreţul rugându-i totodată pe manifestanţi să nu facă greşeala de a înlocui nişte incompetenţi cu alţi incompetenţi.

"Vă mulţumesc pentru susţinerea şi încrederea acordată. Vă înţeleg furia şi dorinţa de schimbare. Şi eu, la fel ca şi voi, sunt sătul de improvizaţii. Participarea mea în calitate de reprezentant la consultări nu ar fi decât o altă improvizaţie. Nu am nici pregătirea şi nici priceperea necesară pentru aşa ceva. Cu toţii suntem nemulţumiţi de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă atât clasa politică cât şi marea majoritate a funcţionarilor publici. Haideţi să nu facem greşeala de a înlocui o serie de incompetenţi cu o altă serie de incompetenţi", le-a transmis Adrian Despot protestatarilor, prin intermediul unui mesaj publicat, vineri, pe contul său oficial de Facebook.

Ulterior, Adrian Despot a anunţat că participă la discuţiile de la Cotroceni.

"Am fost invitat la Cotroceni de către Presedintele Iohannis. În continuare consider că nu sunt persoana potrivită însă, în spiritul respectului faţă de democraţie şi simbolurile acesteia, voi fi acolo", a precizat Despot pe Facebook.

Adrian Despot s-a numărat printre principalele persoane care au apărut pe diferite grupuri de discuţii pe Facebook pe care protestatarii le considerau potrivite pentru a-i reprezenta la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Nicuşor Dan: Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru

Nicuşor Dan a anunţat, la rândul său, pe Facebook, că, în urma centralizării celor 5000 de propuneri primite la Cotroceni, a fost invitat să participe la consultări.

El a precizat că era tentat să meargă (fără a se erija prin asta în reprezentant al manifestanţilor), cerându-le prietenilor săi de pe Facebook opinia atât asupra participării, cât şi asupra revendicărilor.

"Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru, ci despre un acord politic naţional pe câteva subiecte cheie. Pentru asta, este necesară o nouă rundă de consultări cu societatea civilă, anunţată cu câteva zile înainte", spunea Nicuşor Dan.

 

El preciza că este interesat să ceară la negocierile de la Cotroceni: "modificarea sistemului electoral prin eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcţionarea partidelor locale; alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin; implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu; acord politic naţional pentru siguranţa clădirilor; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autorităţile publice; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităţilor publice (facturi, contracte, bugete) în conexiune cu un SEAP reformat; publicarea online a tuturor hotărârilor judecătoreşti şi acces online la propriul dosar; constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern - societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice; demiterea Avocatului Poporului şi numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă; demiterea CNA şi numirea unei CNA recunoscută de societatea civilă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici