Şova: Dacă Băsescu nu-l nominalizează premier pe Ponta, îl suspendăm

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în situaţia în care USL va câştiga alegerile parlamentare cu peste 50%, Victor Ponta va fi singura propunere pentru postul de premier, Traian Băsescu urmând a fi suspendat dacă nu face nominalizarea.

702 afișări
Imaginea articolului Şova: Dacă Băsescu nu-l nominalizează premier pe Ponta, îl suspendăm

Dan Şova (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Răspunsul corect şi democratic al preşedintelui ar fi fost că va desemna un premier propus de majoritatea care va rezulta din alegeri - adică respectarea votului popular. Interesul naţional e o chestiune foarte abstractă pentru preşedintele Băsescu", a spus Şova, referindu-se la declaraţiile şefului statului despre nominalizarea unui premier care să servească interesul naţional.

"Poziţia USL este că dacă noi vom lua peste 50% singura propunere de premier pe care o vom avea este actualul premier Victor Ponta. Dacă domnul preşedinte Băsescu refuză nominalizarea, atunci îl vom suspenda şi mergem din nou la referendum pentru demitere", a mai spus Şova.

Şova: Nu există motiv pentru reamnierea miniştrilor în privinţa cărora ANI a formulat unele opinii

Dan Şova a mai spus că nu există motiv pentru remanierea miniştrilor împotriva cărora ANI a formulat unele "opinii", el arătând că în acest sens decizia aparţine instanţei.

"Iniţiativa remanierii Guvernului aparţine premierului, în primul rând. În al doilea rând, nu există niciun motiv pentru remanierea miniştrilor în privinţa cărora ANI a formulat unele opinii, zilele trecute, întrucât doar instanţa de judecată poate declara că cineva este incompatibil sau se află în conflict de interese", a precizat Şova.

El a arătat că ANI este "un organ al statului care îşi exprimă o opinie" şi împotriva acestei opinii, când este formulată oficial şi transmisă oficial, se merge la instaţă şi se rezolvă acolo lucrurile.

Şova a reiterat declaraţia premierului Victor Ponta, spunând că, dacă va exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în privinţa acestor miniştri, ei nu vor mai face parte din Executiv.

"Dacă va exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în privinţa acestor miniştri, ei nu vor mai face parte din Executiv, dar nu putem să trimitem acasă pe toată lumea împotriva căreia cineva formulează o acuzaţie", a adăugat Şova.

Şova: Observaţiile lui Băsescu privind cârdăşia parlamentarilor cu suspecţii, "complet necontrolate"

Dan Şova a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că observaţiile preşedintelui Traian Băsescu  privind "cârdăşia" parlamentarilor cu suspecţii sunt "complet necontrolate şi fac foarte mult rău României".

"Oricum, atacurile preşedintelui şi afirmaţiile domniei-sale - că România nu ar fi stat de drept, că România a demonstrat că nu ar putea organiza alegeri libere, că parlamentarii sunt în cârdăşie cu suspecţii – sunt complet necontrolate, fac foarte mult rău României şi preşedintele demonstrează că rămâne în aceeaşi logică a conflictului", a subliniat ministrul Şova.

El a precizat că, în cazul foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, Camera Deputaţilor a făcut observaţii procedurale pe care preşedintele Traian Băsescu "le-a scăpat din vedere plutind în lumea marilor idei politice", şi anume că nu a existat o cerere de ridicare a imunităţii formulată de Parchet.

Pe de altă parte, Şova s-a întrebat, retoric, de ce preşedintele Traian Băsescu nu a făcut o cerere similară şi pentru Monica Iacob Ridzi.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza "şi o eventuală remaniere".

Întrebat ce variantă ia în calcul în contextul declaraţiilor lui Crin Antonescu privind posibila suspendare a preşedintelui dacă acesta nu va accepta premierul propus de USL dacă Uniunea câştigă alegerile, Băsescu a răspuns: "Eu iau în calcul varianta interesului naţional".

"Deci voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Iar povestea pe care o vehiculează orice politician, că e mai micuţ, că e mai mărişor, că e foarte mare, că e foarte mic, «îl suspendăm pe Băsescu», vă rog să mă credeţi că nu mă impresionează. Deci nu sunt un om căruia să-i fie frică de ceva sau, în orice caz, nu de politicieni, da?", a afirmat Băsescu în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici