Şova: Denunţarea pactului de coabitare va afecta relaţiile directe dintre premier şi preşedinte

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a declarat, joi, că denunţarea pactului de coabitare dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu nu va afecta, din punct de vedere constituţional, raporturile dintre Guvern şi Preşedinţie, ci doar relaţiile directe dintre premier şi şeful statului.

208 afișări
Imaginea articolului Şova: Denunţarea pactului de coabitare va afecta relaţiile directe dintre premier şi preşedinte

Şova: Denunţarea pactului de coabitare va afecta relaţiile directe dintre premier şi preşedinte (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

“În raport intern, constituţional, raporturile dintre Guvern şi Preşedinţie nu vor fi afectate de dispariţia acestui pact. Fireşte că vor fi afectate relaţiile directe dintre premier şi preşedinte. Dacă afli, după doi ani, că cineva a semnat un act în batăie de joc, înşelând şi pe tine şi partenerii externi, normal că relaţiile sunt dificil de continuat”, a spus Şova.

El a arătat că vor exista repercusiuni pe plan extern după denunţarea pactului, dar numai în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu.

“Eu cred că partenerii externi au posibilitatea acum să afle că au susţinut un om, în 2012, care i-a înşelat şi şi-a bătut joc de ei, pentru că dânsul s-a dus, fluturând pactul de coabitare, la Consiliu”, a adăugat Şova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, din punct de vedere juridic, pactul de coabitare a fost lovit de nulitate absolută în momentul în care preşedintele Traian Băsescu a clamat public înşelăciunea.

“Când vii şi declari public că ai înşelat partenerul, că l-ai păcălit, Codul Civil ne spune că actul este lovit de nulitate absolută. Ceea ce a făcut premierul Ponta a fost să-i aducă la cunoştinţă domnului Băsescu că, recunoscând şi clamând public înşelăciunea, pactul şi-a încetat efectele pentru că este nul absolut”, a spus Şova.

El a arătat că, din punct de vedere politic, continuitatea pactului ar fi lipsită de logică după afirmaţiile preşedintelui privind "înşelăciunea".

Şova a mai spus că, prin ruperea pactului, partenerii externi ai României vor constata că elementul de stabilitate este dat de către premier şi Guvern, iar preşedintele este cel care minte.

Lipsa de valabilitate a pactului de coabitare va avea ca efect faptul că orice relaţie instituţională a Guvernului şi, probabil, a Parlamentului cu Traian Băsescu "ca persoană" încetează, iar partenerii europeni şi americani vor înţelege că au fost manipulaţi, consideră premierul Victor Ponta.

Întrebat, miercuri seară, la Antena 3 ce presupune faptul că pactul de coabitare nu va mai fi valabil, Ponta a afirmat că efectul va fi acela că, din punctul de vedere al Guvernului şi probabil şi al Parlamentului, orice relaţie instituţională cu Traian Băsescu "ca persoană" încetează.

"Băsescu, dincolo de faptul că a fost demis în 2012 şi a rămas în funcţie minţindu-i pe "cei din străinătate, având sprijinul unor judecători de la Curtea Constituţională, lucrurile în următoarele trei luni trebuie să fie foarte clare: Traian Băsescu se reprezintă pe el, reprezintă familia sa infracţională - pentru că are în acest moment şi face parte dintr-o familie infracţională - şi orice fel de declaraţii, decizii, acţiuni ale lui nu trebuie să fie interpretate ca ale României, ci doar ale lui şi ale grupului său infracţional", a spus Ponta.

El a arătat totodată că scopul principal al demersului său este ca, folosind "autodemascarea" lui Băsescu, să fie arătat încă o dată partenerilor europeni şi americani ai României, care au susţinut că preşedintele vrea pace, respectarea legii şi a statului de drept, că acesta este, de fapt, "un impostor, un individ care mintă, care fură, care îşi bate joc de orice fel de parteneri internaţionali şi naţionali", astfel încât ei să înţeleagă că au fost folosiţi şi manipulaţi.

Premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Guvernul a confirmat ulterior faptul că premierul Ponta i-a transmis, miercuri, preşedintelui scrisoarea de denunţare a pactului de colaborare instituţională semnat de cei doi, ca urmare a declaraţiilor făcute marţi de şeful statului.

"Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...”. Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor", spune Ponta în scrisoarea deschisă.

Premierul menţionează totodată că rămâne în continuare convins că, "în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public". "Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru", mai spune el.

"Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012", afirmă premierul în document.

Ca reacţie, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a transmis o declaraţie în care arată că preşedinte Traian Băsescu îi "recomandă" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României".

"Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta dată şi continuă să spună minciuni într-un document oficial cu antetul Guvernului României. În scrisoarea prin care denunţă Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României citează, în mod mincinos, o declaraţie care ar fi fost făcută de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, marţi, în cadrul emisiuniii «Evenimentul zilei» de la postul B1 TV: «Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...». Oricine a urmărit emisiunea de marţi, în care domnul preşedinte Traian Băsescu a făcut declaraţiile la care se referă prim-ministrul României, poate observa noua minciună transmisă astăzi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta", susţine Oprea.

Acesta menţionează că, "pentru corecta informare a cetăţenilor", reproduce "citatul corect" cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de la emisiunea televizată.

"Pentru corecta informare a cetăţenilor reproducem citatul corect cu declaraţia domnului preşedinte Traian Băsescu făcută în emisiunea de ieri: «Domnul preşedinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui MMonica Macoveice mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru Pact de... / Domnul Mircea Marian: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit? / Domnul preşedinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine. / Domnul Dan Andronic: Aţi fost un negociator mai bun decât el. / Domnul preşedinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Şi l-aţi văzut cum e în faţa mea... (...)»", se arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

"De aici rezultă că termenul «păcălit» a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian şi nu de domnul preşedinte Traian Băsescu. Pe lângă minciuna din declaraţia pe care i-o atribuie domnului preşedinte Traian Băsescu, trebuie remarcat că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta răspunde solicitării făcute de stăpânii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor", menţionează sursa citată.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României", se mai arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Intitulat "Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile paarlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Documentul, păstrat secret o perioadă, a fost semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta, la acel moment fiind prezenţi şi Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Documentul era destinat "păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări" şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin "armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului".

Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste "respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate".

Potrivit Acordului, părţile se mai angajau să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept, documentul stabilind chiar şi un "cod de conduită", potrivit căruia părţile urmau să "îmbrăţişeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi adresarea la plural".

Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a înmânat documentul liderilor europeni, printre care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande. Preşedintele le-a dat acestora acordul tradus în limba engleză, la poza de familie. El nu a vrut să dezvăluie imediat în mod public despre ce este vorba, spunând doar că este un "document în interesul României", fără a preciza însă şi conţine acesta.

Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "întâlnire informală" între şeful statului şi premier, la care "nu a semnat nimeni în numele USL ceva". La rândul său, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, că documentul a fost semnat şi de el, în calitate de prim-ministru, şi viza "colaborarea instituţională Preşedinţie-Guvern", cu asigurări de respectare a Constituţiei. "Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost făcut public atât de preşedinte, cât şi de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici