Statutul UDMR a fost modificat. Funcţia de vicepreşedinte politic, deţinută de Borbely, desfiinţată

Delegaţii la Congresul UDMR au aprobat, vineri, la Cluj-Napoca, modificarea Statutului Uniunii, printre noile prevederi figurând desfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte politic, deţinută de Laszlo Borbely, şi redenumirea Secretariatului General în Prezidiu Executiv.

285 afișări
Imaginea articolului Statutul UDMR a fost modificat. Funcţia de vicepreşedinte politic, deţinută de Borbely, desfiinţată

Laszlo Borbely (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, vineri, la Congresul Uniunii, după adoptarea modificărilor la Statut, că în cazul funcţiei de vicepreşedinte politic nu este vorba despre persoana care a deţinut-o.

"Nu sunt modificări substanţiale la Statutul UDMR, dar sunt două schimbări mai vizibile. În primul rând, Secretariatul General se va redenumi Prezidiu Executiv, ceea ce înseamnă că nu vrem să ne transformăm într-un partid în sensul clasic al cuvântului, ci vrem să avem şi activităţi specifice unei Uniuni, pentru a ţine legătura cu comunităţile maghiare din România. Din iunie, la prima şedinţă a CRU se va înfiinţa Prezidiul Executiv, se vor alege preşedintele executiv şi vicepreşedinţii, care vor asigura o activitate mai eficientă a UDMR. De asemenea, prin statut am desfiinţat funcţia de vicepreşedinte politic, nu este vorba despre persoana care a deţinut funcţia, ci despre faptul că în perioada când am avut Prezidiu Executiv nu am avut vicepreşedinte politic", a spus Kovacs.

El a explicat că procesul de reconfigurare a UDMR presupune punerea accentului asupra conceptului de uniune, nu de partid, caz în care funcţia de vicepreşedinte politic nu mai este atât de necesară.

Deputatul Borbely Laszlo, care a pierdut funcţia de vicepreşedinte politic, a declarat, la rândul său, că el a decis încă în urmă cu un an să renunţe la această funcţie

"Nu numai că nu mă afectează pierderea acestei funcţii, dar eu încă de acum un an am decis să renunţ la funcţia de vicepreşedinte politic şi în 2016 să nu mai candidez la un nou mandat de parlamentar. Au fost 25 de ani frumoşi, dar dificili pentru mine, am fost secretar de stat şi ministru delegat, a fost o perioadă densă. Pentru un om vine momentul când trebuie să facă un pas în spate, dar asta nu înseamnă că plec din politică. Voi fi mai activ în politica externă a UDMR şi a Parlamentului. Mai am ce spune în politica din România, nu trebuie să ai neapărat o funcţie ca să îţi spui părerea despre anumite lucruri. Ceea ce voi face după 2016 voi decide atunci", a spus Borbely.

El a subliniat că, în perioada următoare, UDMR trebuie să fie mai activă în relaţia cu electoratul propriu, dar şi în ceea ce priveşte relaţia cu majoritatea română.

"Trebuie să avem un dialog şi mai puternic bazat pe ceea ce am pornit în 1990", a conchis Borbely.

La cel de-al 12-lea Congres al UDMR participă peste 770 de delegaţi şi aproximativ 150 de invitaţi, între care lideri politici din Ungaria şi România: preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Ungariei Semjén Zsolt, precum şi alţi politicieni de marcă din România şi străinătate.

Congresul se desfăşoară vineri şi sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR fiind actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici