Tăriceanu: CC să revină la rolul de bază, de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, miercuri, că ”ar fi binevenit ca CC să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor adoptate de Parlament”, şi ar fi de bun augur să nu mai fie sesizată în viitor cu ”presupuse conflicte juridice”.

895 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: CC să revină la rolul de bază, de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor

Tăriceanu: CC să revină la rolul de bază, de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

”Ar fi de bun augur şi un semn al revenirii la normalitate pentru societatea românească, atât de bruscată de regimul Băsescu, ca CCR să nu mai fie sesizată în viitor cu vreo cerere de soluţionare a unor presupuse conflicte juridice de natură constituţională între autorităţi sau instituţii ale statului. Conflictele au fost un ”modus vivendi” sau un ”modus operandi”, absolut contraproductive, impuse de regimul Băsescu”, a precizat Tăriceanu, într-o declaraţie politică publicată pe site-ul Senatului.

El a menţionat că a sesizat în discursul preşedintelui Iohannis ”o distanţare din ce în ce mai concretă de filozofia de conducere a fostului preşedinte, ceea ce îl încurajează să spere că vremea conflictelor a trecut, făcând loc dialogului purtat între instituţii pentru o reală soluţionare a problemelor şi nu doar de dragul imaginii şi al propagandei ieftine”.

”Ani la rând, Curtea Constituţională a fost transformată premeditat într-un arbitru central al deciziei politice şi al vieţii politice, în general. Ar fi binevenit ca CCR să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunţa asupra constituţionalităţii legilor adoptate de Parlament. Consider că puterile statului îşi pot rezolva diferenţele de opinii prin dialog direct, fără intervenţia CCR”, a apreciat Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, ”este extrem de relevant faptul că la Senat, dar şi în Camerele reunite, ca urmare a consultărilor, grupurile parlamentare s-au manifestat consensual în a pune de acord dispoziţiile legale cu Constituţia, în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere sau arestare a unui parlamentar”.

”Nu a fost necesar nici măcar un dialog între instituţii. Au fost suficiente consultări în interiorul Legislativului”, a adăugat Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, ”activitatea deosebit de intensă a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui număr relativ important de politicieni şi înalţi demnitari, are ecouri şi consecinţe profunde nu doar în rândul opiniei publice, ci şi în interiorul unor autorităţi ale statului şi în relaţiile inter-instituţionale”.

”De aceea, semnificaţia, profunzimea şi impactul deciziilor luate azi de CCR depăşesc cu mult speţele care au inspirat sesizările înaintate Curţii de către Preşedinţie şi CSM”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu s-a referit şi la anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de bilanţ, privind invitarea la consultări a partidelor politice după sărbătorile pascale.

”Este o direcţie de acţiune demnă de a fi salutată şi continuată. Sunt sigur că toate partidele politice cu reprezentare parlamentară vor da curs acestei solicitări. Domnul preşedinte nu a făcut cunoscute propunerile sale pentru agenda discuţiilor, dar îmi permit să afirm că includerea temei revizuirii Constituţiei este absolut necesară, nu doar pentru accelerarea dezbaterilor. Adoptarea legii de modificare a Constituţiei necesită o majoritate de 2/3 din numărul parlamentarilor şi, în acest context, preşedintele României poate influenţa lucrurile de o manieră constructivă”, a menţionat Tăriceanu în declaraţia politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici