Tăriceanu: Demersul privind anexarea Transnistriei la Federaţia Rusă pare pripit şi nu unul oficial

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că solicitarea făcută de preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, către Duma de stat privind examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă pare un demers pripit, şi nu un unul oficial.

235 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Demersul privind anexarea Transnistriei la Federaţia Rusă pare pripit şi nu unul oficial

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Tăriceanu a precizat că această solicitare "pare un demers pripit", nu pare un "demers oficial din partea regiunii transnistrene", în condiţiile în care partidul din Duma de stat care a iniţiat propunerea de alipire a unor teritorii la Federaţia Rusă şi-a retras această propunere legislativă pe 17 martie.

"În concluzie, solicitarea venită din partea domnului Burla a rămas fără obiect", a mai spus Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, până în momentul de faţă, din punctul de vedere oficial al Federaţiei Ruse, chestiunea recunoaşterii independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova şi a integrităţii sale teritoriale nu a fost pusă în discuţie, cel puţin până în acest moment.

Tăriceanu a menţionat că situaţia din Crimeea creează o "îngrijorare deosebită", venită în principal din poziţiile adoptate de Federaţia Rusă în ultimele zile.

"România rămâne ancorată, ferm, câtorva principii. Considerăm un lucru esenţial, din partea tuturor jucătorilor politici, recunoaşterea independenţei şi suveranităţii Moldovei şi a conturului ei teritorial", a spus preşedintele Senatului.

Preşedintele Senatului a ţinut să sublinieze că în următoarele zile vor urma consultări oficiale, la nivel înalt, care vor reconfirma acest sprijin pentru Europa şi şi-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va avea un punct de vedere similar cu punctul nostru de vedere.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă, relateză Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici