Tăriceanu, despre Brexit: Înţeleg furia britanicilor pe birocraţia de la Bruxelles. O avem şi noi

Călin Popescu Tăriceanu a scris, vineri, pe Facebook, în urma anunţului Marii Britanii de retragere din UE, că 31 ianuarie 2020 va rămâne o zi tristă în istoria Europei. Acesta a zis că înţelege furia britanicilor „pe birocraţia de la Bruxelles, pentru că aceeaşi frustrare o avem şi noi”.

710 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre Brexit: Înţeleg furia britanicilor pe birocraţia de la Bruxelles. O avem şi noi

Tăriceanu, despre Brexit: Înţeleg furia britanicilor pe birocraţia de la Bruxelles. O avem şi noi

„Ziua de 31 ianuarie 2020 va rămâne în istoria Europei ca o zi tristă. Pentru că este ziua în care intră în vigoarea Acordul prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. E un moment bun să reflectăm cum a început ceea ce eu consider a fi un dezastru. A început din dorinţa unui partid politic de a-şi întări poziţia politică provocând un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la UE. Erau siguri că vor câştiga acest referendum în detrimentul altora care militau pentru ieşirea din Uniune. Ce nu au luat în calcul iniţiatorii referendumului a fost că britanicii o să fie manipulaţi consistent pe reţelele sociale de către actori pe care doar îi bănuim. Manipulaţi sau nu, faptele rămân fapte: britanicii au votat pentru ieşirea din Uniune, iar acum ne aflăm în faţa unui eveniment istoric ale cărui consecinţe nu le putem încă anticipa”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, vineri, pe Facebook, în urma anunţului Marii Britanii despre ieşirea din UE.

El a zis că înţelege frustrarea şi furia britanicilor „pe birocraţia de la Bruxelles, pentru că aceeaşi frustrare o avem şi noi”.

„Înţeleg pe deplin frustarea şi chiar furia britanicilor pe birocraţia de la Bruxelles, pentru că aceeaşi frustrare o avem şi noi, şi polonezii, cehii, letonii sau slovacii, dar mi-e greu să accept că ei, care erau cei ce păstrau echilibrul politic al Europei, au ales să părăsească Uniunea”, a spus Tăriceanu.

Fostul preşedinte al Senatului a adăugat că cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie sunt speranţa că „flacăra Uniunii Europene va rămâne vie în Londra, Manchester sau Liverpool”.

„Respect decizia cetăţenilor britanici, dar recunosc că am făcut parte din rândul celor care am sperat până în ultima clipă că această plecare nu va avea loc. M-am înşelat. Pe moment, Marea Britanie va părăsi spaţiul comunitar. Rămân în randul celor care îşi pun ultimele speranţe în cei peste 3,5 milioane de cetăţeni ai UE, printre care şi aproape o jumătate de million de români, care au ales să-şi facă din Marea Britanie a doua casă. Ei sunt speranţa noastră că flacăra Uniunii Europene va rămâne vie în Londra, Manchester sau Liverpool. Ei sunt garanţia că peste 3,5 milioane de punţi îi vor opri pe britanici să se insularizeze cu adevărat”, a completat el.

Tăriceanu susţine că politicienii care „au dus Marea Britanie în afara Uniunii” vor regreta.

„Politicienii vin şi pleacă şi am credinţa că nu va dura mult până când cei care au dus Marea Britanie în afara Uniunii vor regreta ce au făcut. Şi poate că alţi cetăţeni ai Marii Britanii vor hotărî că locul lor este alături de prietenii şi aliaţii lor din Uniunea Europeană. Şi noi vom fi acolo, aşteptându-i cu braţele deschise”, a mai zis el.

„Aşa că azi nu spunem „Goodbye!”, ci „See you later, Great Britain!”, a conchis Tăriceanu.

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani şi jumătate de când cetăţenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca ţara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici