Tăriceanu, despre excludere: E de domeniul absurdului, ar însemna că am comis un delict de opinie

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară, în ceea ce priveşte o posibilă excludere a sa din PNL, că acest lucru ar fi "de domeniul absurdului", menţionând că în acest caz ar însemna că a comis "un delict de opinie", care era sancţionabil în perioada comunistă.

388 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre excludere: E de domeniul absurdului, ar însemna că am comis un delict de opinie

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Tăriceanu a fost întrebat, într-o emisiune a postului România TV, cum vede declaraţiile unor lideri ai PNL care au cerut excluderea sa din partid, după ce a anunţat că doreşte introducerea unor alegeri primare pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale.

"Dacă în PNL o propunere ajunge să fie comentată în acest fel, mi se pare regretabil, pentru că ar însemna că facem un pas uriaş înapoi, în care începem să funcţionăm pe baza a ceea ce exista demult, în perioada comunistă, şi anume delictul de opinie. Acesta ar fi un delict de opinie, da? Nu suntem toţi făcuţi la fel, nu suntem toţi egali, nu putem să vedem lucrurile la fel, avem dreptul să ne exprimăm. (...) Nu am încălcat cu nimic Statutul venind cu o propunere, nu văd unde", a susţinut Tăriceanu.

Ulterior, el a fost întrebat dacă se aşteaptă să se ajungă la excluderea sa din PNL. "Nu, sincer să fiu această discuţie mi se pare de domeniul absurdului", a spus fostul lider al PNL.

De asemenea, în ceea ce priveşte acuzaţiile legate de faptul că ieşirile sale publice s-ar suprapune peste cele ale unor susţinători ai lui Traian Băsescu, Tăriceanu a ţinut să puncteze faptul că în această privinţă nu primeşte lecţii.

"Multe lucruri pot să accept, nici eu nu cred că am toate calităţile necesare, dar lecţii de antibăsism nu primesc. Adică în adversitatea în care am fost eu cu Băsescu şi în conjunctura politică de atunci, acum totuşi sunt două partide, USL a câştigat, e foarte uşor să-i ţii faţă lui Băsescu, nu acelaşi lucru era atunci şi cu toate acestea PNL a reuşit mergând singur la alegeri - atenţie, nu într-o alianţă - în anul 2008, să obţină un scor onorabil, care era egal cu cel obţinut cu patru ani mai înainte în pofida acestor dispute, lupte, confruntări", a explicat Tăriceanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a încălcat "grav Statutul" partidului prin ieşirile sale publice, afirmând însă că nu susţine ideea excluderii acestuia din partid întrucât acest subiect trebuie clarificat în cadrul Congresului.

Antonescu a fost întrebat dacă susţine ideea excluderii din partid a fostului premier PNL, având în vedere declaraţiile publice ale mai multor lideri ai partidului.

"Eu nu împărtăşesc ideea excluderii, (...) am pledat şi împotriva propunerii de excludere a domnului Chiliman. Tot ce-mi doresc este ca în acest Congres să discutăm şi să decidem tot ce e de decis, inclusiv o punere în discuţie a acestei candidaturi (la prezidenţiale, n.r.) de către domnul Tăriceanu. Înţeleg şi de la domnul Tăriceanu că sunt mulţi, dar nu putem să aflăm un nume. Cu excluderi sau fără - eu nu susţin o asemenea propunere - totuşi partidul acesta are dreptul la stabilitate şi la seriozitate în faţa alegătorilor", a susţinut Antonescu.

Vicepreşedintele PNL Dan-Radu Ruşanu a declarat, pentru "Gândul", că în cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu se impune excluderea din partid pentru "prejudicii de imagine aduse PNL".

"Declaraţiile politice în mod evident fac rău şi aduc un prejudiciu de imagine PNL.Trebuie să mergem până la excluderea din partid a acelor persoane, în cazul de faţă domnul Tăriceanu. Nu există nicio motivaţie logică, corectă, normală, ca astăzi cu un an şi jumătate înainte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014 să soliciţi noi propuneri pentru candidaţii la această funcţie", a precizat, pentru "Gândul", Ruşanu.

El a reamintit că la Congresele PNL, PC şi PSD din primăvara anului 2011 s-a stabilit candidatura lui Crin Antonescu pentru funcţia de candidat al USL la funcţia de preşedinte.

"La acea dată, niciun membru al PNL nu a fost împotriva acestei candidaturi. Să declari acum, cu numai câteva luni înainte de alegeri, că ar trebui să stabileşti candidatul prezidenţial printr-un nou vot, altă persoană, înseamnă că eşti cel puţin de rea-credinţă, dacă nu un adversar al PNL şi ar trebui să fii tratat ca atare", a afirmat Dan Radu Ruşanu.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a propus, vineri, organizarea unor alegeri interne în PNL, în 2014, pentru stabilirea candidatului la Preşedinţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici