Tăriceanu, despre Legea CAS: Parlamentul e obligat să reacţioneze rapid, la începutul sesiunii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, referitor la decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament legea privind reducerea CAS că legislativul este obligat să “reacţioneze cu rapiditate”, adică “la începerea sesiunii”.

190 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre Legea CAS: Parlamentul e obligat să reacţioneze rapid, la începutul sesiunii

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Tăriceanu a adăugat că va discuta despre eventualitatea convocării unei sesiuni extraordinare cu premierul.

“Parlamentul este obligat, în situaţia actuală, să reacţioneze cu rapiditate, deci la începerea sesiunii. Nu este discutată, încă, posibilitatea unei sesiuni extraordinare, dar este un subiect care, fără îndoială, va fi un subiect în discuţiile pe care le voi avea cu prim-ministrul despre oportunitatea unei sesiuni extraordinare, în aşa fel încât să putem accelera acest proces şi să nu lăsăm ca prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie preşedintele să îngreuneze, să decaleze adoptarea acestor măsuri până la începutul anului 2015”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că România este obligată să nu aştepte cu braţele încrucişate, ci să încerce să promoveze măsuri active de redresare economică şi relansare şi a salutat eforturile Guvernului făcute în acest sens, pe care le-a calificat ca fiind “corecte şi fireşti”.

“În această privinţă, a deciziilor privind politicile economice, nu este rolul preşedintelui, ci numai şi numai rolul Guvernului. (...) Un al doilea lucru pe care vreau să îl remarc, şi o spun fără multă plăcere, este că observ că în ultima vreme preşedintele se comportă de parcă ar fi contabilul Guvernului, şi nu e rolul lui. Eu cred că preşedintele trebuie să se refere la problemele care reprezintă responsabilităţile lui constituţionale”, a menţionat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că Guvernul şi-a făcut analizele necesare de multă vreme, a discutat acest subiect cu FMI şi au convenit ca măsura reducerii CAS să nu fie introdusă de la mijlocul anului, cum, iniţial, s-ar fi dorit şi să fie decalată, pentru a exista siguranţa unei evoluţii pozitive a veniturilor bugetare, care să dea spaţiu de manevră.

Întrebat cum vor vota parlamentarii care îl susţin la reexaminarea în Parlament a legii privind reducerea CAS, Tăriceanu a arătat că aceştia vor susţine în continuare acest proiect, care este al fostei guvernări USL, pentru că au candidat, în alegerile din 2012, din partea Uniunii.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii".

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici