Tăriceanu: E posibil să guvernăm cu PDL, dar puţin probabil

Liberalul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Buzău, că în situaţia în care Băsescu va câştiga un nou mandat este posibilă o întoarcere la guvernare a liberalilor alături de PDL, însă alianţa este puţin probabilă având în vedere experienţa "tristă" pe care au avut-o cu democrat-liberalii.

28 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: E posibil să guvernăm cu PDL, dar puţin probabil

Tăriceanu: E posibil să guvernăm cu PDL, dar puţin probabil (Imagine:Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Călin Popescu Tăriceanu a precizat, într-o conferinţă de presă, că PNL exclude doar discuţiile cu partidele extremiste, adăugând că, în situaţia în care Traian Băsescu va câştiga un nou mandat, ar putea avea loc discuţii cu democrat-liberalii şi eventual o guvernare alături de aceştia.

Fostul premier a adăugat că o astfel de mişcare este puţin probabilă şi îşi sfătuieşte colegii liberali să nu uite experienţa tristă avută cu PDL şi cu Traian Băsescu.

"Da, e posibil să guvernăm cu PDL, dar puţin probabil. Avem o experienţă foarte tristă cu Băsescu şi PDL. N-aş recomanda colegilor mei să uite prea repede. Dar, dacă se găseşte o modalitate corectă de negociere şi discuţii pe seama principiilor noastre de la care nu putem face rabat, orice discuţie e posibilă", a spus Tăriceanu.

În acelaşi context, Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că Traian Băsescu şi PDL încearcă să-i cucerească pe liberali în ideea de a deveni parteneri pe viitor.

"Am tot observat în ultimul timp gesturi galante, Traian Băsescu şi PDL încearcă să ne cucerească ca viitori parteneri. La PSD, Geoană consideră în mod natural o coaliţie posibilă după alegeri cu PNL, şi nu ştiu de ce. Cu PDL problemele pe care le-am ridicat anul trecut după alegerile parlamentare rămân valabile. Nu ne vor avea parteneri dacă vor să îşi bată joc de Parlament, să-l transforme în instituţie de faţadă, pentru că noi considerăm Parlamentul unul dintre pilonii democraţiei din România", a afirmat liberalul.

Liderul liberal a enumerat şi alte condiţii pe care le vor pune democrat-liberalilor în situaţia unor discuţii purtate după alegerile prezidenţiale pentru formarea unei eventuale coaliţii.

"La PDL, nu vom accepta modificarea legii electorale prin trecerea de la sistemul uninominal proporţional la sistemul majoritar. În plus, este foarte posibil ca cei de la PDL să încerce să forţeze organizarea de alegeri anticipate la anul - este un proiect la care nu suntem parteneri cu ei", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că nici în situaţia unor discuţii viitoare cu PSD lucrurile nu vor sta altfel, liberalii urmând să le impună acestora o serie de condiţii, dacă vor dori să formeze o coaliţie de guvernare.

"Nu sunt lucrurile diferite cu cei de la PSD. În România nu avem de-a face cu unii care sunt demoni şi unii care sunt îngeri. PSD nu este un partid de îngeri, aşa cum îşi imaginează unii că îi vedem noi. În legătură cu o viitoare participare a PNL într-o coaliţie de guvernare cu PSD, o să pornim de la unele premise care nu sunt discutabile. Actualul sistem fiscal, întrucât PSD e mare amator de introducere a impozitului progresiv, noi nu discutăm pe un astfel de subiect. Trebuie, de asemenea, să dispară impozitul forfetar, care cred că a fost ideea lui Boc, însă. Trebuie redată credibilitatea justiţiei", a adăugat liderul PNL.

Fostul premier al României a încheiat spunând că Traian Băsescu şi Emil Boc trebuie să plece acasă pentru că numai astfel va fi înlăturată criza politică cu care se confruntă ţara în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici