Tăriceanu: Îl invit pe premier să explice Senatului prezenţa la Consiliu. Cioloş: Nu a fost un Consiliu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, în vreme ce şeful Executivului a explicat că a fost vorba de o reuniune informală.

2134 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Îl invit pe premier să explice Senatului prezenţa la Consiliu. Cioloş: Nu a fost un Consiliu

Tăriceanu: Îl invit pe premier să explice Senatului prezenţa la Consiliu. Cioloş: Nu a fost un Consiliu (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

''Prin prezenţa premierului Dacian Cioloş la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de preşedinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Preşedinţia României şi Guvernul îşi depăşesc atribuţiile constituţionale şi prin aceasta afectează relaţiile între puterea legislativă şi puterea executivă. În situaţia în care prim-ministrul îl înlocuieşte la Consiliul European pe Preşedintele României, Legea 373 din 2013, Art. 8 şi Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puţin 10 zile calendaristice înaintea unei şedinţe a Consiliul European, spre a fi dezbătut şi aprobat. Sunt obligat să constat că în situaţia de faţă Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect'', afirmă Tăriceanu prin intermediul unui comunicat de presă.

''Consider că disputele politice inerente trebuie să se limiteze la un schimb de idei şi nu trebuie în niciun caz să ştirbească din atribuţiile vreunei instituţii, aş a cum am constatat în acest caz. În baza atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe primul-ministru să dea Senatului o explicaţie oficială privind această situaţie'', a anunţat şeful Senatului.

În opinia sa, în declaraţia făcută joi la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis ''a admis implicit că s-a substituit Parlamentului atunci când i-a dat un mandat pe teme concrete şi specifice primului-ministru''.

Anunţul lui Tăriceanu vine în condiţiile în care reuniunea de la Bruxelles a fost una informală.

''Aici nu a fost o şedinţă de Consiliu European. Invitaţia a fost foarte clară pentru o reuniune a şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Aşa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declaraţie", a explicat premierul Dacian Cioloş, într-o declaraţie de presă susţinută marţi dimineaţa, după participarea la reuniunea informală de la Bruxelles.

Premierul Dacian Cioloş a fost mandatat să meargă la Bruxelles la reuniunea cu Turcia şi la cea a membrilor Consiliului European pentru că preşedintele Klaus Iohannis face o vizită de stat în Israel şi Palestina.

"Începând de duminică seara voi face o vizită de stat în Israel şi Palestina. Această vizită de stat a fost deja stabilită de câteva luni, este evident că nu poate fi contramandată şi suntem în situaţia foarte bună în care atât preşedintele, cât şi prim-ministrul ştiu foarte bine cum să reprezinte în cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme", a declarat preşedintele, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici