Tăriceanu: Kovesi are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, deşi DNA nu l-a respectat în alte cazuri

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăricenau, a declarat miercuri că până la finalizarea dosarului, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, deşi acesta este un drept care nu le-a fost respectat celor care au intrat pe uşa DNA.

784 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Kovesi are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, deşi DNA nu l-a respectat în alte cazuri

Tăriceanu: Kovesi are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, deşi DNA nu l-a respectat în alte cazuri

"Sunt sigur că acest denunţ îşi va urma cursul procedural legal la Ministerul Public şi, după caz, rechizitoriul va fi înaintat instanţei spre judecare sau dosarul se va clasa. Până la finalizarea dosarului într-un sens sau altul, consider că doamna Kovesi trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum ar fi trebuit să se bucure toţi cei care au intrat pe uşa DNA, dar au ieşit vinovaţi înainte ca vreo instanţă să se pronunţe", a comentat Tăriceanu cazul Kovesi, într-un comunicat emis de ALDE.

De asemenea, copreşedintele ALDE a menţionat că nu are de unde să ştie care este motivaţia reală a denunţătorului şi că nu are dreptul să anticipeze rezultatul denunţului, însă consideră că ''produce cu certitudine un efect colateral important: demonstrează celor care au încurajat abuzurile procurorilor în numele luptei anticorupţie, celor care au ignorat cu bună-ştiinţă prezumţia de nevinovăţie, cât de uşor pot deveni ei înşişi ţinte publice şi vinovaţi de fapte de corupţie înainte ca vreo instanţă să se pronunţe''.

"Am aflat acum chiar de la fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, că era informat încă din 2014 despre sume mari de bani negri care or să iasă la iveală, despre neregulile, chiar ilegalităţile, care s-au produs în redactarea raportului oficial privind posibilul plagiat al tezei de doctorat al doamnei Kovesi, că aceste ilegalităţi au fost dirijate exact de cei care aveau obligaţia să vegheze la respectarea legii", a mai afirmat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a subliniat totodată că are convingerea că Băsescu nu ar fi făcut aceste dezvăluiri dacă anchetele procurorilor nu s-ar fi apropiat atât de mult şi de periculos de persoana sa şi de anturajul său apropiat, spunând că este de notorietate faptul că fostul preşedinte a ameninţat cu noi dezvăluiri în cazul în care procurorii îi vor ancheta persoanele apropiate în continuare.

''Denunţul făcut de către deputatul Sebastian Ghiţă şi mai cu seamă dezvăluirile fostului preşedinte al României dovedesc că România nu este nici pe departe un stat de drept şi această stare de fapt trebuie urgent corectată prin conjugarea eforturilor dintre instituţiile democratic constituite ale statului'', a conchis copreşedintele ALDE, acuzând din nou ''pasivitatea totală a preşedintelui Iohannis faţă de această stare de fapt''.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici