Tăriceanu: Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos. Nu vom forma alianţe electorale

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la Timişoara că pentru partidul său ar fi avantajos ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi, adăugând că formaţiunea politică nu va forma alianţe electorale.

514 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos. Nu vom forma alianţe electorale

Tăriceanu: Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos. Nu vom forma alianţe electorale (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că îşi doreşte două tururi de scrutin la alegerile locale din această vară.

”Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar creşte rezultatele. Scrutinul într-un singur tur îi favorizează pe cei deja aleşi. Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD şi PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă”, a declarat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a subliniat că formaţiunea sa nu va forma alianţe electorale pentru alegerile locale.

”Ideea este simplă şi clară, mergem singuri în alegeri, mergem cu proprii noştri candidaţi, propriile noastre liste şi propriul nostru program. Noi considerăm că există un singur partid liberal şi acela suntem noi. Reprezentanţii PNL nu mai sunt, au trecut la familia populară, au cu totul alte valori pe care le îmbrăţişează acum. În România există un electorat liberal, care are nevoie de o valoare politică, iar pentru noi este foarte important şi dorim să promovăm aceste principii. Dacă cineva este profund serios ancorat în lucruri consistente va vedea că PNL nu mai are de-a face cu liberalismul. Acestea sunt motivele pentru care noi considerăm că trebuie să mergem singuri în alegeri”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că nu au fost stabiliţi, deocamdată, candidaţii partidului pentru alegerile locale, iar termenul de prezentare al acestora este unul ”variabil, în funcţie de notorietatea candidaţilor”.

Tot vineri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Braşov, că partidul pe care îl conduce, alături de UNPR, ALDE şi UDMR, nu este de acord cu modificarea legii alegerilor locale şi că, în aceste condiţii, nu crede că premierul Dacian Cioloş va mai face vreun demers pentru modificarea acesteia.

”PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim-ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea într-o conferinţă de presă.

''O decizie definitivă în ceea ce priveşte tipul de alegeri agreat de partidul nostru va fi luată sâmbătă, în cadrul şedinţei Comitetului Naţional Executiv al UNPR, care va avea loc la Braşov'', au precizat reprezentanţii UNPR pe pagina de Facebook a partidului, imediat după anunţul lui Dragnea.

De asemenea, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea, joi seară, că, din punctul de vedere al PSD, alianţa cu ALDE şi UNPR din Parlament se păstrează, social-democratul susţinând că este mai puţin important dacă formaţiunea lui Gabriel Oprea îşi va face sau nu grup parlamentar separat.

În ceea ce priveşte acordul cu UNPR în vederea celor două scrutine programate pentru anul acesta, Dragnea declara că, în timp ce la alegerile locale se vor face alianţe la nivelul organizaţiilor locale sau judeţene, în funcţie de caz, pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discuţii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici